Tratamentul cu statine nu îmbunățește prognosticul pneumoniilor asociate cu ventitația mecanică


Adăugarea unei statine la tratamentul antibiotic nu a îmbunățit supraviețuirea pacienților în stare critică cu pneumonie asociată ventilației meanice, potrivit datelor dintr-un studiu amplu randomizat, controlat. Într-o analiză interimară a datelor provenind de la 300 de pacienți, realizată de medicii de la Hôpital Nord din Marsilia, Franța, nu s-a înregistrat nicio diferență semnificativă a ratei mortalitații la 28 de zile între cei care au primit simvastatină 60 mg sau placebo (21,2% versus 15,2%, p =0.1). Studiul a fost oprit din cauza lipsei de eficacitate.

Deși studii anterioare sugerau un beneficiu potențial de supraviețuire pentru statine în sepsis și alte infecții grave, cele mai multe dovezi erau observaționale și bazate pe date de la pacienți care primeau deja tratament hipolipemiant. În studiul actual, realizat de medicii de la Hôpital Nord din Marsilia, Franța, majoritatea pacienților nu primiseră tratament cu statină până la momentul includerii.

Au fost înrolați pacienți consecutivi din 26 de unități de terapie intensivă, ventilați mecanic pentru minim 2 zile. Pneumonia probabil asociată ventilației mecanice a fost diagnosticată la 73% dintre pacienții tratați cu simvastatină și la 76% dintre cei tratați cu placebo. Într-o analiză interimară a datelor provenind de la 300 de pacienți, nu s-a înregistrat nicio diferență semnificativă a ratei mortalitații la 28 de zile între cei care au primit simvastatină 60 mg sau placebo (21,2% versus 15,2%, p =0.1). Luând în calul doar pacienții cu pneumonie asociată ventilației mecanice, mortalitatea la 28 de zile a fost de 22,6% în cazul celor care au primit simvastatină, comparativ cu 14,3% pentru placebo (p =0,06).

Într-o subanaliză care a inclus doar pacienții care nu primiseră statină anterior includerii în studiu, mortalitatea la 28 de zile a fost de 21,5% în grupul de tratament, comparativ cu 13,8% pentru placebo (p =0,054). Nu a fost observată nicio diferență semnificativă între grupuri în ceea ce privește alți parametri, inclusiv ratele de mortalitate în ziua 14, în UTI sau în spital, durata ventilației mecanice, evenimentele coronariene, sindromul de detresă respiratorie acută în termen de 28 de zile de la înscriere etc. Ca urmare a acestor date, studiul a fost oprit din cauza lipsei de eficacitate.

Sursa: The Journal of the American Medical Association

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1752244