România pe harta specialiștilor europeni în hepatologie


Congresul Național de Hepatologie 2013 și evenimentele conexe acestuia reunesc la București unii dintre cei mai importanți profesioniști în hepatologie atât la nivel național, cât și internațional, care vor prezenta cele mai recente informații despre infecția cu virus hepatitic B, C și D, ciroza hepatică, cancerul hepatic și ficatul gras.

Al XXIII-lea Congres Național de Hepatologie
Al III-lea Congres Româno-Francez de Hepatologie
Al IV-lea Curs Balcanic de Hepatologie

Potrivit specialiștilor, România se află pe un loc fruntaș în privința cazurilor de hepatită B și C la nivel european. Una dintre principalele probleme ale virusurilor hepatitice este subdiagnosticarea sau diagnosticarea târzie. Deși hepatita poate fi depistată printr-un simplu test de sânge, medicii atrag atenția că în multe cazuri infecțiile cu virus hepatitic sunt diagnosticate abia după ani de zile în care persoanele au trăit cu infecția în corp, dar nu au știut acest lucru. Diagnosticarea tardivă este cauzată și de faptul că persoanele infectate nu prezintă simptome acute, aceste afecțiuni acționând de multe ori tăcut în organism.

Prevenția și diagnosticarea precoce sunt esențiale în ceea ce privește hepatitele B si C . Populația ar trebui să conștietizeze faptul că hepatitele sunt probleme de sănătate publică, iar depistarea din timp înseamnă o mai bună complianță la tratament, dar și prevenirea contaminării altor persoane”, a declarat prof.dr. Mihai Voiculescu, președintele Asociației Române pentru Studiul Ficatului.

Infecțiile hepatitice B și C netratate corespunzător pot afecta major calitatea vieții pacienților, ducând la complicații grave, precum hepatita cronică, ciroza hepatică, insuficiența hepatică acută/cronică sau cancerul hepatic.

Pentru a aduce în atenția specialiștilor cele mai noi subiecte din domeniul hepatologiei, Asociația Română pentru Studiul Ficatului, în parteneriat cu Fundația Acad. Marin Voiculescu, organizează în perioada 9-11 octombrie 2013, la București, al XXIII-lea Congres Național de Hepatologie, precum și evenimentele conexe ale manifestării: Al III-lea Congres Româno-Francez de Hepatologie și Al IV-lea Curs Balcanic de Hepatologie.

Mă bucur că evenimentul nostru reunește nume mari ale hepatologiei europene și românești, care vor dezbate ultimele noutăți din domeniu, de la perspective terapeutice în infecția virusal hepatitică, actualități în diagnosticul cirozei și al complicațiilor acesteia, la tratamentul modern al cancerului hepatic, dar și alte subiecte de interes. O noutate în acest an este organizarea, în premieră, a unui simpozion specializat pe cancerul hepatic si al unuia dedicat examenului tubului digestiv cu video capsula de ultima generație”, a adăugat prof.dr. Mihai Voiculescu. 

Mai multe informații legate de problematica virusurilor hepatitice din zona balcanică pot fi găsite pe  platforma online www.balkanhep.eu, realizată la inițiativa specialiștilor români.  

Organizator științific: Asociația Română pentru Studiul Ficatului (ARSF)

Partener: Fundația Acad. Marin Voiculescu