Opinie pozitivă pentru primul anticorp monoclonal conjugat destinat tratamentului pacientelor cu cancer mamar metastatic HER2-pozitiv


Decizia finală a Comisiei Europene privind aprobarea acestui nou medicament este așteptată pentru sfârșitul anului

Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman din cadrul Comisiei Uniunii Europene a anunțat recomandarea pozitivă privind aprobarea unui nou medicament produs de compania elvețiană Roche și destinat tratamentului pacientelor adulte cu cancer mamar HER2-pozitiv, local avansat inoperabil sau metastatic, care au primit anterior tratament cu trastuzumab si un taxan, separat sau în combinație.


Mecanismul tintit de acțiune al noului medicament produs de Roche prelungeste supravietuirea cu mai putine efecte adverse aparute in mod obisnuit cu chimioterapia, prin eliberarea agentului chimioterapic direct în celula malignă. Anticorpul monoclonal conjugat este un nou tip de medicament țintit împotriva cancerului, care se poate atașa de anumite tipuri de celule canceroase și care eliberează apoi agentul chimioterapic direct în celulă.


Sperăm că acest nou medicament va fi disponibil în curând pacienților din Europa”, a declarat Hal Barron, M.D., Chief Medical Officer și Head al Global Product Development la compania Roche.


Având în vedere că momentan nu se poate vorbi de vindecare în cancerul mamar metastatic, scopul tratamentului acestei boli este de a ajuta pacientele să trăiască cat mai mult si cu o calitate a vieții cât mai bună cu putință. La ora actuală, cancerul mamar metastatic HER2-pozitiv este tratat cu regimuri terapeutice ce includ medicamente țintite și chimioterapie.


Unele dintre efectele adverse asociate în mod curent cu chimioterapia standard pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacientelor și pot duce la schimbarea sau chiar la întreruperea tratamentului (1).


Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în randul femeilor din întreaga lume (2). În fiecare an aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate la nivel modial, iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli. În cancerul mamar HER2-pozitiv, pe suprafața celulelor canceroase sunt prezente cantități mari ale factorului de creștere epidermal uman 2 (HER2) . Acest lucru este cunoscut sub numele de „pozitivitate HER2” și afectează aproximativ 15%-20% dintre femeile cu cancer mamar (3). Cancerul HER2-pozitiv este o formă deosebit de agresivă a cancerului mamar (4).