Consumul de metamfetamină favorizează infecțiile pulmonare cu Cryptococcus


Consumul de metamfetamină crește susceptibilitatea pentru infecțiile pulmonare cu cryptococcosis. Cercetătorii au descoperit că injectarea de metamfetamină la șoareci a crescut semnificativ colonizarea plămânilor cu Cryptococcus neoformans, a determinat o evoluție gravă a infecției și a scăzut durata de supraviețuire. De asemenea, afectarea cerebrală precoce și severă indică faptul că metamfetamina influențează bariera hematoencefalică, favorizând trecerea agentului patogen din fluxul sangvin în sistemul nervos central.

Metamfetamina injectată se acumulează în diferite structuri din organism, dar cea mai mare concentrație se înregistrează în plămâni. Pentru a studia impactul acestei acumulări asupra susceptibilității la infecții pulmonare, cercetătorii americani au injectat șoareci pe parcursul a trei săptămâni, după care i-au expus la Cryptococcus neoformans. La om, acest fung infectează inițial plămânii, dar adesea trece bariera hematoencefalică, determinând meningită. La animalele de laborator, administrarea de metamfetamină a accelerat în mod semnificativ diseminarea infecției, scăzând timpul până la deces, astfel încât, la nouă zile după infectare toate animalele tratate cu metamfetamină muriseră, comparativ cu 50% dintre animalele din lotul de control.

Folosind microscopia cu fluorescență pentru a examina țesutul pulmonar al animalelor tratate cu metamfetamină și șoarecilor de control, cercetătorii au descoperit ca aceasta a favorizat aderarea C. neoformans la celulele epiteliale ale căilor respiratorii. Șapte zile după expunerea la ciupercă, în plămânii șoarecilor injectați cu metamfetamină s-a evidențiat un număr mare de ciuperci, înconjurate de cantități mari de polizaharide. Acești șoareci prezentau, de asemenea, un număr redus de celule inflamatorii precoce în timpul infecției și o frecvență respiratorie mai mare, semn de detresă respiratorie.

Ulterior, s-a constratat prezența C. neoformans în fluxul sangvin și diseminarea în sistemul nervos central. În creierul șoarecilor injectați cu metamfetamină s-a evidențiat un număr mai mare de celule de C. neoformans, cantități mai mari de polizaharide și leziuni mai importante decât la animalele de control, indicând faptul că această substanță influențează bariera hematoencefalică, favorizând trecerea agentului patogen din fluxul sangvin în sistemul nervos central.

Sursa: American Society for Microbiology

http://mbio.asm.org/content/4/4/e00400-13.abstract