Nasul electronic depistează cancerul pulmonar


Nasul electronic, care analizează particulele expirate, poate identifica cancerul pulmonar cu un grad ridicat de acuratețe, putând deveni un test de screening pentru această afecțiune. Dispozitivul a fost testat pe 252 de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, 91 cu alte afecțiuni pulmonare cronice și 79 de subiecți sănătoși, demonstrând o valoare predictivă pozitivă de 91,4 % pentru cancerul pulmonar la nefumători și de 94,2% la fumători. Valoarea predictivă negativă medie a fost de 95,0% în ambele grupuri. Sensibilitatea medie globală a fost de 96,0%, iar specificitatea medie a fost de 91,0%.

Prognosticul nefavorabil al persoanelor cu neoplasm pulmonar este legat, în mare măsură, de incapacitatea de a depista boala în primele stadii. Metodele de diagnostic disponibile au o sensibilitate scăzută, sunt scumpe sau invazive, nefiind adecvate pentru screening. Aceste considerente i-au determinat pe specialiști să caute o nouă tehnică de detecatare a acestei forme de cancer.

Fusese demonstrat deja faptul că unii câini sunt capabili să distingă între probe respiratorii de la persoane cu cancer pulmonar, versus persoane cu BPOC, cu o precizie de până la 71%. În plus , analizele efectuate cu gaz-cromatografie și spectrometrie de masă au distins între probele respiratorii de la pacienți cu cancer pulmonar și subiecți sănătoși de control.

Cercetătorii de la Pauls Stradiņš Clinical University Hospital din Riga au folosit, pentru a depista cancerul pulmonar, tehnologia nasului electronic, care analizează particulele din aerul expirat. Aceștia au expus senzorii de e-nose, care imită procesele olfactive, la seturi de compuși organici provenite de la pacienți cunoscuți cu cancer pulmonar. După ce a fost stabilită o amprentă, dispozitivul a fost testat pe 252 de pacienți deja diagnosticați cu cancer pulmonar, 91 cu alte afecțiuni pulmonare cronice și 79 de subiecți sănătoși de control. E-nose a avut o valoare predictivă pozitivă pentru cancerul pulmonar de 91,4% la nefumători și de 94,2% la fumători. Valoarea predictivă negativă medie a fost de 95,0% în ambele grupuri. Sensibilitatea medie globală a fost de 96,0%, iar specificitatea medie a fost de 91,0%.

Cercetătorii susțin că acest test ar putea fi folosit în screeningul cancerului pulmonar, deoarece implică costuri scăzute, este ușor de realizat, neinvaziv și suficient de exact.

Sursa: Congresul anual al European Respiratory Society

http://www.erscongress2013.org