INOVAŢIE ÎN MEDICINĂ

Managementul optim al hiperplaziei benigne de prostată

Dr Cristian SurcelReprezentaţii tuturor marilor centre de urologie din România s-au reunit la simpozionul organizat de GlaxoSmithKline la jumătatea lunii martie. În deschiderea simpozionului, dr. Cristian Surcel, de la Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, a prezentat Ghidul de diagnostic şi tratament al hiperplaziei benigne de prostată (HBP).


"Recomandările care urmează se aplică numai bărbaţilor peste 50 de ani, care nu suferă de boli ce pot provoca LUTS, cum ar fi boli neurologice, tumori vezicale, calculi vezicali sau operaţii efectuate în antecedente la nivelul tractului urinar inferior, şi iau în consideraţie realităţile unităţilor de chirurgie urologică de la nivel naţional”, a spus dr. Cristian Surcel.

În scopul optimizării tratamentului, diagnosticul HBP trebuie stabilit cu mare acurateţe folosind următoarele teste grupate în 3 categorii: teste de diagnostic recomandate, teste de diagnostic diferenţial şi teste de diagnostic nerecomandate.

Testele de diagnostic recomandate includ anamnaza, scorul simptomelor (se recomandă folosirea chestionarelor IPSS), examenul fizic (în special tuşeul rectal), determinarea PSA (se corelează direct proporţional cu volumul prostatei şi cu probabilitatea de cancer) şi determinarea creatininei sangvine (prezenţa azotemiei se corelează cu o creştere a morbidităţii şi a mortalităţii post-operatorii), alături de analiza urinii, ecografia aparatului urinar şi configurarea calendarului micţional.

Dintre testele de diagnostic opţional, dr. Cristian Surcel a menţionat uroflowmetria, studiul presiune-debit (singurul care poate face diferenţa între obstrucţia subvezicală şi hipocontractilitte detrusorului), endoscopia, ecografia transrectală (cea din urmă stabileşte mărimea, structura şi forma prostatei, în funcţie de care se personalizează tratamentul, medical sau chirurgical)."

Citiţi sinteza simpozionului numai în ediţia tipărită din luna martie.