Testare mai rapidă a tuberculozei rezistente la medicament


Consorțiul Global pentru Diagnosticarea Tuberculozei Rezistente la Medicamente a examinat opțiunile de diagnostic într-o anchetă multicentrică la nivel mondial, orientându-se asupra a trei teste. Testul de observație microscopică a sensibilității la medicamente durează în medie 15 zile. Testul Hain folosește lanțuri de ADN aplicate pe o bandă test și durează în medie 5 zile. Metoda de pirosecvențiere poate fi realizată într-o singură zi. Spre comparație, standardul actual de aur, testul tubului indicator de creștere a micobacteriilor, durează cel puțin 42 de zile.

Noi teste pot diagnostica tuberculoza rezistentă la medicamente într-o fracțiune din timpul pe care îl necesită standardul actual de aur, conform Consorțiului Global pentru Diagnosticarea Tuberculozei Rezistente la Medicamente. După examinarea unui număr de opțiuni de diagnostic într-o anchetă multicentrică la nivel mondial, consorțiul s-a orientat asupra a trei teste rapide. Testul de observație microscopică a sensibilității la medicamente constă în cultivarea sputei provenite de la pacient într-un recipient cu mediu lichid. Cultura este apoi distribuită pe o placă cu 24 de godeuri, iar sensibilitatea la tratament a tulpinii micobacteriene se observă cu un microscop inversat. Testul durează în medie 15 zile.

Testul Hain folosește lanțuri de ADN aplicate pe o bandă test. Într-un test pozitiv, ADN provenind de la micobacterii se va lega la banda, provocând o schimbare observabilă de culoare. Testul poate distinge tulpinile de tip sălbatic, ușor de tratat, de tulpinile mutante sau rezistente și durează în medie 5 zile.

Metoda de pirosecvențiere secvențiază ADN-ul bacilului tuberculos, oferind informații mai specifice despre o infecție dată. Teoretic, pirosecvențierea poate fi realizată într-o singură zi. Spre comparație, standardul actual de aur, testul tubului indicator de creștere a micobacteriilor, durează cel puțin 42 de zile. Toate testele au prezentat o sensibilitate de aproximativ 97%.

Sursa: Congresul anual al European Respiratory Society

http://www.erscongress2013.org