Astmul matern în timpul sarcinii poate avea consecințe pe termen lung asupra copilului


Copiii femeilor care suferă de astm au un risc crescut pentru gamă largă de afecțiuni, conform unui studiu populațional cohortă desfășurat în Danemarca, care a inclus 66.712 de perechi mamă-copil. S-a constatat că copiii născuți de mame astmatice au avut un risc cu 34% mai mare de boli infecțioase și parazitare și un risc cu 43% mai mare de boli ale sistemului nervos și ale sistemului respirator. Riscul de afecțiunii ale urechii și boli de piele a fost crescut cu 33%, respectiv 39%. Alte riscuri potențiale pentru copiii mamelor astmatice includ afecțiunile endocrine și tulburările metabolice, bolile sistemului digestiv și malformațiile.

Asocierea dintre astmul matern și o serie de afecțiuni survenite la urmași a fost evaluată în cazul a 66.712 de perechi mamă-copil, urmărite de la începutul sarcinii printr-un studiu populațional cohortă desfășurat în Danemarca. Copiii acestora au fost urmăriți până la o vârstă medie de 6,2 ani.
Un total de 4.145 de femei (6,2%) au suferit de astm pe parcursul sarcinii. S-a constatat că copiii născuți de mame astmatice au avut un risc cu 34% mai mare de boli infecțioase și parazitare și, de asemenea, un risc cu 43% mai mare de boli ale sistemului nervos și ale sistemului respirator. Riscul de afecțiunii ale urechii și boli de piele a fost crescut cu 33%, respectiv 39%. Alte riscuri potențiale pentru copiii mamelor astmatice includ afecțiunile endocrine și tulburările metabolice (HR 1,26), bolile sistemului digestiv (HR 1,17) și malformațiile (OR 1,13).
Autorii studiului concluzionează că astmul în timpul sarcinii poate fi un factor de risc pentru o gamă largă de afecțiuni pediatrice și justifică monitorizarea medicală atentă a acestor femei, pe întreaga perioadă a sarcinii, cât și a dezvoltării fătului. De asemenea, copilul născut dintr-o mamă care suferă de astm merită o atenție medicală deosebită, având în vedere vulnerabilitatea pentru numeroase afecțiuni pe care o prezintă în primii ani de viață.


Sursa: Pediatrics
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/07/31/peds.2012-3686.abstract