Subtipul histologic prezice recurența adenocarcinoamelor pulmonare în stadii timpurii


În cazul pacienților cu adenocarcinoame pulmonare în stadii precoce operate prin rezecție limitată, riscul de recurență este de trei ori mai mare atunci când tumora prezintă o componentă micropapilară de minim 5%, arată o analiză retrospectivă. Incidența recurențelor a fost de 34,2% în prezența componentei micropapilare a tumorii de minim 5%, față de 12,4%, la restul pacienților. În rândul pacienților la care s-a practicat lobectomia nu s-au înregistrate diferențe semnificative statistic în ceea ce privește recurența tumorală, în funcție de amploarea componentei micropapilare.

Rata de recurență după rezecția pulmonară limitată a adenocarcinoamelor pulmonare periferice în stadiu precoce se estimează la 40%, față de 15% după lobectomie. Pornind de la aceste date, specialiștii de la Memorial Sloan - Kettering Cancer Center din New York și-au propus să ofere criterii bazate pe dovezi pentru selectarea terapiei adecvate. Au fost identificați 734 de pacienți cu adenocarcinom în stadiul I, cu diametrul de maxim 2 cm, dintre care 258 au suferit segmentectomie, iar la 476 s-a practicat lobectomia. Perioada medie de urmărire a fost de 37 de luni în grupul cu rezecție limitată și de 32 de luni în grupul cu lobectomie.
Analiza datelor a identificat componenta micropapilară de minim 5% ca fiind un factor de risc crescut pentru recurența tumorală. În grupul pacienților cu rezecție limitată, incidența recurențelor la cinci ani a fost semnificativ crescută pentru tumorile cu componentă micropapilară de minim 5%, față de cele care prezentau o componentă micropapilară de sub 5% (34,2% versus 12,4%, p <0,001). După ajustarea pentru invazia vasculară și limfatică, care au fost asociate cu recurența în analiza univariată, prezența unei componente micropapilare de 5% sau mai mult a rămas independent asociată cu incidența cumulativă a recurenței (risc relativ 3,11, p =0,003). Pe de altă parte, statusul micropapilar nu a fost asociat în mod semnificativ cu recurențele la pacienții care au suferit o lobectomie. În acest caz, incidența cumulată de recurență la 5 ani a fost de 19,1% când tumorile au avut o componentă micropapilară de 5% sau mai mare, comparativ cu 12,9% în cazul tumorilor cu o componentă micropapilară inferioară (p =0,13).


Sursa: Journal of the National Cancer Institute
http://jnci.oxfordjournals.org/content/105/16/1212