Obezitatea, asociată cu incidența și gravitatea astmului la copii


Copiii supraponderali și obezi sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu astm și de a avea forme mai grave de boală, arată un nou studiu care a inclus 623.000 de copiii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. Comparativ cu copiii normoponderali, cei care erau supraponderali aveau un risc cu 16% mai mare de a fi diagnosticați cu astm, iar în cazul copiilor obezi riscul creștea cu 37%. În plus, copiii diagnosticați cu astm care aveau greutatea peste limitele normale au înregistrat mai multe exacerbări ale astmului și au utilizat mai des medicamente de salvare.

Asocierea dintre obezitatea infantilă și astm a fost analizată într-un lot format din 623.000 de copiii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, aflați în evidența Kaiser Permanente Southern California din 2007 până în 2011. Niciunul dintre acești copii nu avea astm la momentul inițial, dar peste o medie de trei ani, 32.000 (circa 5%) au fost diagnosticați cu această afecțiune. S-a constatat că, cu cât greutatea corporală a copiilor era mai mare, cu atât creștea riscul ca aceștia să sufere de astm. Comparativ cu copiii normoponderali, cei care erau supraponderali aveau un risc cu 16% mai mare de a fi diagnosticați cu astm, copiii cu obezitate de grad scăzut aveau un risc cu 23% mai mare, iar în cazul copiilor cu obezitate gravă riscul creștea cu 37%.
În afară de asocierea cu incidența, s-a constatat și o legătură între greutatea corporală și gravitatea astmului. Dintre copiii care au dezvoltat astm, cei cu greutatea peste limitele normale au înregistrat mai multe complicații ale bolii decât cei normoponderali. De exemplu, în anul următor stabilirii diagnosticului, 10,6% dintre copiii obezi s-au prezentat la camera de gardă pentru manifestări asociate cu astmul, comparativ cu 8,7% dintre copiii cu greutate normală. De asemenea, copiii obezi au înregistrat mai multe exacerbări ale astmului și au utilizat mai des medicamente de salvare.
Cercetătorii sunt de părere că statusul inflamator pe care îl implică obezitatea poate afecta riscul de astm și severitatea acestuia. La aceasta se poate adăuga efectul mecanic direct al obezității asupra funcției pulmonare.


Sursa: Jurnalul American de Epidemiologie
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/25/aje.kwt093