Embolia pulmonară, supradiagnosticață prin angiografie CT


Folosirea de rutină a angiografiei pulmonare prin tomografie computerizată pentru detectarea emboliei pulmonare a condus la supradiagnosticarea acestei afecțiuni, după cum arată un studiu recent, realizat de cercetătorii americani. De la introducerea angiografiei CT ca metodă de evaluare a prezenței embolilor pulmonari, s-a produs o creștere de 80% a incidenței embolismului pulmonar, dar numărul de decese prin această afecțiune a rămas relativ constant. Concluzia care se deprinde este investigația permite depistarea unor embolii fără risc vital care, însă, sunt tratate ulterior cu anticoagulante, expunând pacienții la reacțiile adverse hemoragice.

În cei 8 ani de la introducerea angiografiei pulmonare prin tomografie computerizată ca metodă de evaluare a prezenței embolilor pulmonari, s-a produs o creștere cu 80% a incidenței embolismului pulmonar, dar numărul de decese determinate de această afecțiune nu a înregistrat o diferență marcată. Din 1998 până în 2006, rata de detecție a crescut de la 62,1 la 112,3 la 100.000 de adulți din SUA. În același timp, numărul de decese prin embolie pulmonară a scăzut doar de la 12,3 la 11,9 la 100 000 de locuitori.

Cercetătorii explică că aceste date sunt determinate de sensibilitatea angiografiei pulmonare prin tomografie computerizată, care permite depistarea unor emboli mici, fără risc vital. Pe de altă parte, pacienții care necesită această examinare ar trebui să fie determinați pe baza unor algoritmuri de apreciere a riscului, etapă care este ocolită, adeseori, în practică.

Dovezile sugerează că multe cheaguri mici sunt reabsorbite fără tratament. Un studiu a revelat embolie pulmonară asimptomatică la 50% până la 60% dintre autopsii. Un alt studiu a arătat o prevalență surprinzător de mare a embolilor pulmonari depistați prin CT de contrast efectuată pentru alte indicații. Astfel, depistarea acestor embolii asimptomatice și fără risc vital implică, ca principală problemă, tratamentul ulterior cu anticoagulante, expunând pacienții la reacții adverse hemoragice grave.

Specialiștii concluzionează că medicii ar trebui să rezerve angiografia pulmonară CT pentru pacienții cu risc ridicat de tromboembolism pulmonar, identificați pe baza unor algoritmuri de diagnostic care combină probabilitatea clinică și testarea D-dimerilor. O altă opțiune este să se recurgă la scintigrafie de ventilaţie/perfuzie sau ecografie Doppler a picioarelor.

Sursa: BMJ

http://www.bmj.com/content/347/bmj.f3368