Glucocorticoizii pot crește riscul de tromboembolism venos


Utilizarea glucocorticoizilor poate fi asociată cu un risc crescut de tromboembolism venos, arată rezultatele unui studiu de caz-control populațional. În rândul pacienților care au primit glucocorticoizi sistemici în ultimele 90 de zile s-a constat un risc crescut de TEV. Cel mai ridicat risc s-a înregistrat în cazul utilizării recente și în cazul dozelor orale mai mari de 1000-2000 mg. În administrării inhalatorii a glucocorticoizilor, doar utilizarea recentă a crescut riscul de TEV.

Studiile experimentale arată că glucocorticoizii cresc nivelul sangvin al factorilor de coagulare și fibrinogenului, ceea ce i-a determinat pe specialiștii de la Aarhus University Hospital să testeze asocierea dintre utilizarea glucocorticoizilor și tromboembolismul venos (TEV). Aceștia au desfășurat un studiu de caz-control populațional, folosind Registrul Național Danez al Pacienților pentru a depista diagnosticele de tromboză venoasă și tromboembolism pulmonar (TEP). Au fost incluși în studiu 38.765 de pacienți cu TEV și 387.650 de pacienți de control sănătoși potriviți ca vârstă și sex. Rezultatele studiului arată că utilizarea glucocorticoizilor sistemici în ultimele 90 de zile a fost asociată cu un risc crescut de TEV (rata de risc ajustată 2,31, CI 95%). Mai mult decât atât, utilizarea recentă, definită prin începerea utilizării de glucocorticoizi în ultimele 90 de zile, a fost asociată cu un risc mai mare de TEV (rata de risc ajustată 3,06, CI 2,77), decât utilizarea de mai mult timp (rata de risc ajustată 2.02, CI, 95%).

Într-o analiză multivariată, cercetătorii au descoperit că dozele orale de glucocorticoizi mai mari de 1000-2000 mg (rata de risc ajustată 1,98, CI 95%) și mai mari de 2000 mg (rata de risc ajustată 1,60, CI 95%, 1,49) au fost asociate cu un risc crescut suplimentar de TEV. În cazul glucocorticoizilor inhalatori, doar utilizarea recentă a părut a crește riscul pentru TEV (rata de risc ajustată 2,21, CI 95%).

Autorii concluzionează că persoanele care au primit glucocorticoizi au avut un risc crescut de TEV și că medicii ar trebui să fie conștienți de această asociere.

Sursa: JAMA Internal Medicine

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1673744