Testarea genetică recomandată tuturor pacienților cu adenocarcinom pulmonar


Noi ghiduri susțin ca pacienții cu adenocarcinoame pulmonare să fie testați pentru anomalii genetice care să indice tratamentul adecvat cu medicamente specifice, în special inhibitori de tirozin kinază. Se recomandă testarea pacienților cu adenocarcinom indiferent de variabile clinice cum ar fi sexul, etnia, sau statutul de fumător. Beneficiile testării sunt majore, având în vedere faptul că terapia țintită crește supraviețuirea medie, iar pacienții au o calitate a vieții mult mai bună pe durata tratamentului decât cei tratați cu chimioterapie clasică.

Testarea genetică devine din ce în ce mai mult un pas crucial în managementul afecțiunilor maligne, cel puțin în cazul pacienților cu neoplasm pulmonar. Noile ghiduri realizate de College of American Pathologists, de International Association for the Study of Lung Cancer și de Association for Molecular Pathology stipulează că toți pacienții cu adenocarcinoame pulmonare ar trebui să fie testați pentru anomalii genetice. Astfel, este posibil să se determine tratamentul adecvat cu medicamente specifice, în special inhibitori de tirozin kinază, EGRF și ALK. În prezent sunt disponibili doi inhibitori de EGRF - erlotinib și gefitinib și un inhibitor de ALK - crizotinib.

Se recomandă ca toți pacienții cu adenocarcinom fi testați, indiferent de variabile clinice cum ar fi sexul, etnia, sau statutul de fumător. Deși unii medici consideră că testarea fumătorilor cu adenocarcinom nu este necesară, autorii ghidurilor specifică că, la un mic subgrup de fumători (aproximativ 5% până la 10%) se înregistrează anomaliile genetice care recomandă utilizarea terapiei țintite.

Beneficiile testării sunt majore, având în vedere faptul că, în cazul pacienților cu cancer pulmonar în stadiul IV, supraviețuirea este de aproximativ 4-5 luni fără tratament și de 9 luni cu chimioterapie standard, ajungând, însă, până la 2 ani în urma tratamentului cu un inhibitor EGRF. În plus, deoarece aceste medicamente sunt administrate pe cale orală și au mai puține reacții adverse toxice decât chimioterapia, pacienții au o calitate a vieții mult mai bună în timpul tratamentului.

Sursa: Journal of Thorac Oncology

http://journals.lww.com/jto/Abstract/publishahead/Molecular_Testing_Guideline_for_Selection_of_Lung.99199.aspx