„Spune DA informarii si tratarii DA” 20% dintre copii sufera de Dermatita Atopica


Societatea Română de Dermatologie (SRD) va derula, in perioada urmatoare, o serie de campanii de educare si informare a populatiei cu privire la anumite afectiuni dermatologice de larg interes. Prima actiune de amploare din acest an este dedicata Dermatitei Atopice (DA), o afectiune tot mai frecvent intalnita in randul copiilor.


Campania, denumita generic “Spune DA informarii si tratarii DA”, a carui promotor este este cunoscuta prezentatoare de radio si televiziune, Liana Stanciu, se va desfasura in perioada 15-30 aprilie 2013.

Una dintre actiunile incluse in program este distributia in toata tara de pliante si afise, care contin informatii extrem de utile despre dermatita atopica.

Mai mult, la nivelul unitatilor de invatamant din Capitala, SRD, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, deruleaza, incepand de astazi, o ampla campanie de informare si preventie privind dermatita atopica.

De asemenea, pentru publicul larg bucurestean, SRD a instalat in zona Piata Unirii- Splaiul Independentei (zona Hanul lui Manuc) un cort de campanie, unde se vor inmana flyere cu informatii despre DA si mostre din produsele destinate  aceastei afectiuni.

Dermatita atopica este o suferinta inflamatorie cutanata, cu debut in copilarie, manifestata clinic prin uscaciune tegumentara si prurit intens si asociata frecvent cu alte afectiuni alergice (astm bronsic, rinita alergica).

Dermatita atopica, afectiune cu debut predominant in primele luni sau in primii ani de viata, poate fi tinuta sub control cu un disconfort socio-economic minim, doar daca se apeleaza la medicina de preventie, un rol important, in acest caz, avandu-l si parintii copiilor, acestia fiind cei care pot trage primul semnal de alarma” a declarat, presedintele SRD, prof. Dr. Calin Giurcaneanu.

La randul sau, secretarul general al SRD, medicul Alin Nicolescu a tinut sa precizeze ca „ acest teren alergic poate trece neobservat, dar in timp dermatita atopica se poate agrava si pentru a preintampina boala este nevoie de informare preventiva in randul populatiei”. Acesta a subliniat faptul ca „in cabinetul meu medical, din 10 copii care vin la consultatii, 8 prezinta o componenta atopica ceea ce ne duce cu gandul la o incidenta a acestei afectiuni dermatologice foarte ridicata in tara noastra”.

De altfel, statisticile arata ca dermatita  atopica prezinta la nivel mondial o incidenta in continua crestere cu o frecventa crescuta in tarile dezvoltate economic. Potrivit studiilor, dermatita atopica este prezenta la peste 20% dintre copiii din Europa Occidentala, iar 15% dintre copiii cu DA au afectare severa.

Debutul acestei afectiuni este predominant in copilarie (85% sub 5 ani; 55% sub 1 an), calitatea vietii fiind afectata sever, intr-o proportie similara cu cea provocata de diabetul zaharat si cu mult mai sever decat psoriazisul cutanat. Daca ne raportam la mecanismul genetic, 73% dintre pacienti au istoric familial de atopie, iar 27% au istoric familial de DA.