Terapia SMART: mai eficientă decât terapia standard a bolnavilor cu astm


Folosirea unei combinații unice de corticosteroid și β agonist, administrată inhalator, pentru prevenirea și ameliorarea exacerbărilor astmului dă rezultate superioare terapiei standard, după cum demonstrează rezultatele a două studii randomizate. Ambele studii au aratat că, la adulți cu astm insuficient controlat, SMART a fost sigură, bine toleratăși mai eficace în prevenirea atacurilor decât tratamentul standard. Pacienții cărora li administrat SMART au prezentat mai puține exacerbări, fără creșterea riscului de suprautilizare a beta-agoniștilor sau de expunere pe termen lung la corticosteroizi.

Terapia de întreținere și de salvare printr-un singur inhalator (Single-inhaler Maintenance and Reliever Therapy - SMART) este o combinație de corticosteroid (beclometazonă) și β2 agonist cu durată lungă de acțiune (formoterol), care se administrează atât pentru întreținere, cât și în criză. Două studii recente au arătat că, la adulți cu astm insuficient controlat, SMART este sigură, bine tolerată și mai eficace în prevenirea atacurilor decât tratamentul standard.

Un studiu randomizat controlat, realizat de cercetători de la Universitatea din Ferrara, Italia, a inclus 1714 adulți cu astm bronșic persistent moderat, din 14 țări europene. Rezultatele sale arată că, comparativ cu tratamentul standard, SMART a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de exacerbări severe și de spitalizare sau îngrijire medicală de urgență. Timpul până la prima exacerbare a fost, de asemenea, prelungit în cazul SMART, 209 zile, versus 134 de zile cu terapia standard (o reducere a riscului de 36%, p =0,0005).

Al doilea studiu, condus de specialiști de la Institutul de Cercetări Medicale din Wellington, Noua Zeelandă, și de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, a inclus 303 de adulți cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, care aveau un risc mare de exacerbări și utilizau des terapia de salvare. S-a constatat că utilizarea SMART a determinat o reducere cu 40% a zilelor cu utilizare crescută a beta-agoniștilor, comparativ cu terapia standard. Participanții care primeau SMART au avut o expunere zilnică medie mai mare la corticosteroizi, dar expunerea sistemică generală a fost similară, deoarece frecvență redusă a atacurilor severe permis o administrare mai scăzută de corticosteroizi pe cale orală. Rata medie anuală de exacerbări astmatice severe a fost de 35 în grupul SMART și 66 în grupul cu terapia standard (RR 0,54; CI 95%, p =0,004).


Sursa:
The Lancet Respiratory Medicine
http://www.thelancet.com/journals/lanres/onlinefirst