Sexul feminin și fumatul: o combinație letală


Un studiu desfășurat de specialiștii de la American Cancer Society arată că riscul de deces prin cancer pulmonar în rândul femeilor fumătoare, comparativ cu cele nefumătoare, a crescut de la 2,73 în intervalul 1959-1965 la 25,7 în perioada 2000-2010. Riscul relativ corespunzător pentru fumătorii de sex masculin versus nefumători a crescut, de asemenea, de la 12,2 la 24,97. Și riscul pentru alte afecțiuni legate de fumat, ca și mortalitatea de toate cauzele, au crescut în mod similar. Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce ratele de mortalitate la ambele sexe, dar mai puțin la femei decât în cazul bărbaților.

În ultimele decenii, fumatul nu numai că a devenit mult mai frecvent în rândul femeilor, dar acestea au început să fumeze la vârste mai tinere și un număr mai mare de țigări. Din păcate, în prezent, fetele adolescente reprezintă grupul populațional cu cea mai mare creștere a incidenței acestui viciu. În plus, reprezentantele sexului feminin renunță cu mai mare greutate la fumat decât bărbații și sunt mai sensibile la efectele nocive ale acestei deprinderi.

Pentru a determina evoluția riscurilor asociate cu fumatul în ultimul deceniu, specialiștii de la American Cancer Society au urmărit mortalitatea în rândul fumătorilor și nefumătorilor, în comparație cu cea raportată în urmă cu o jumătate de secol. S-a constatat că riscul relativ de deces prin cancer pulmonar în rândul femeilor fumătoare, comparativ cu cele care nu au fumat niciodată a crescut de la 2,73 în intervalul 1959-1965 la 25,7 în perioada 2000-2010. Riscul relativ corespunzător pentru fumătorii de sex masculin versus nefumători a crescut, de asemenea, de valoarea de la 12,2 la 24,97. Și riscul pentru alte afecțiuni legate de fumat, cum sunt boala pulmonară cronică obstructivă, boala cardiacă ischemică și accidentul vascular cerebral, au crescut în mod similar, ca și mortalitatea de toate cauzele. Pentru fiecare dintre aceste tulburări, riscul relativ în rândul fumătorilor comparativ cu nefumatorii s-a dovedit a fi la fel de mare sau mai mare la femei decât în cazul bărbaților. Studiul arată, de asemenea, că renunțarea la fumat la orice vârstă reduce ratele de mortalitate la ambele sexe, dar mai puțin la femei decât în cazul reprezentanților sexului masculin.


Sursa:
American Lung Association
http://www.lung.org/stop-smoking/about-smoking/facts-figures/women-and-tobacco-use.