BPOC: tipul de antrenament fizic influențează calitatea vieții pacienților


Antrenamentul fizic periodizat neliniar crește semnificativ rezistența la efort și calitatea vieții pacienților cu BPOC, față de schemele tradiționale de antrenament. Aceasta a fost concluzia unui studiu randomizat în care au fost incluși 110 pacienți cu BPOC severă (stadii GOLD III-IV), care au efectut 3 ședințe de antrenament pe săptămână timp de 10 săptămâni. S-a constatat că, față de programul clasic de antrenament, NLPE a adus o creștere semnificativă a rezistenței la pedalat pe bicicleta ergonomicăși, de asemenea, a îmbunătățit semnificativ toate domeniile evaluate prin Chronic Respiratory Questionnaire.

În antrenamentul fizic al pacienților cu pneumopatie cronică obstructivă (BPOC) severă nu contează doar tipul exercițiilor, ci și variația intensității și duratei acestora. Un studiu recent arată că periodizarea neliniară (nonlinear periodization – NLPE), o formă de antrenament utilizată frecvent de sportivi, dă rezultate superioare comparativ cu schemele tradiționale, în cazul acestor pacienți. NLPE presupune schimbarea frecventă a intensității antrenamentului, duratei și numărului de repetiții, în timp ce programele standard implică o creștere liniară de la un nivel scăzut la un nivel ridicat de intensitate a exercițiilor.

Cercetătorii olandezi au comparat efectele NLPE cu cele ale antrenamentelor tradiționale printr-un studiu randomizat în care au fost incluși 110 pacienți cu BPOC severă (stadii GOLD III-IV). Aceștia au fost randomizați pentru unul dintre cele două grupuri de studiu, efectuând 3 ședințe de antrenament pe săptămână timp de 10 săptămâni. Obiectivele primare au fost rezistența la efort măsurată prin timpul de pedalare la bicicleta ergonomică și calitatea vieții.

Rezultatele studiului arată că, față de programul clasic de antrenament, NLPE a adus o creștere semnificativă a rezistenței la pedalat. 30 de pacienți din grupul cu NLPE au reușit să atingă obiectivul stabilit pentru pedalare (minim 75% dintr-un maxim de 20 de minute), față de 12 pacienți din grupul de antrenament standard (22% versus 55%). De asemenea, NLPE a îmbunătățit semnificativ toate domeniile evaluate prin Chronic Respiratory Questionnaire, comparativ cu schema standard de antrenament. Autorii concluzionează că periodizarea neliniară (NLPE) ar trebui să devină metoda recomandată de antrenament în cazul acestor bolnavi.

Sursa: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

http://bit.ly/X4ttVG