PSIHIATRIE

Tulburarea bipolară de tip I, redefinită. Studiul IMPACT


Peste 60% dintre pacienții care suferă de tulburare bipolară de tip I au și simptome depresive în timpul episoadelor maniacale, iar peste trei sferturi recunosc că nu mai au speranță într-o viață de succes, indică datele studiului IMPACT (The Investigating Manic Phases And Current Trends in Bipolar), care a evaluat efectul episoadelor maniacale asupra vieții pacienților cu această afecțiune.

Tulburarea bipolară, afecțiune psihică, cronică, episodică ce poartă pacientul între doi poli extremi ai dispoziției (mania și depresia), afectează peste 30 de milioane de persoane din întreaga lume, patru milioane fiind numai din Europa, după cum arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Este, totodată, cea de  a șasea cauză de disabilitate la nivel mondial, pacienții afectați având frecvent şi multiple alte boli. Vârsta de debut este relativ mică, la 25 de ani.

Pacienții care suferă de tulburare bipolară de tip I prezintă episoade severe maniacale sau mixte ce țin cel puțin şapte zile. Perioadele de acalmie sunt rare și de multe ori dominate de simptome depresive reziduale. De asemenea, pot să apară și episoade depresive fruste, ce țin cel puțin două săptămâni. Atât episoadele maniacale sau depresive, cât și perioadele de așa-zisă liniște (dar marcate de depresie reziduală) pot altera semnificativ viața personală, socială și profesională a pacientului.  Astfel, pe lângă costurile directe ce le implică tratamentul, presiunea socială a afecțiunii este dată și de costurile indirecte mari, asociate comorbidităților, suicidului, decesului prematur și șomajului.

Varianta integrală in ediția tiparită.