Parlamentul European aproba terapiile bazate pe celule stem din sange ombilical


Importanta tot mai crescuta pe care o au celulele stem a intrat si in atentia Parlamentului European.  Astfel, europarlamentarii sunt constienti de potentialul pe care il reprezinta sangele ombilical in medicina actuala, atunci cand vine vorba de tratarea diferitelor categorii de afectiuni, motiv pentru care in  Raportul aprobat in toamna acestui an, se solicita cresterea numarului de grefe disponibile pentru transplant. Aceasta cu atat mai mult cu cat se mentioneaza ca in Uniunea Europeana, doar la 1 % dintre nasteri se recolteaza celule stem.

Prin urmare, membrii Parlamentului European recomanda atat cresterea cooperarii intre statele membre, cat si a cooperarii intre  bancile familiale si registrele publice de sange ombilical, astfel incat prin cresterea numarului de unitati de sange ombilical disponibile, un numar mai mare de pacienti sa poata fi tratati.

Salut atitudinea pozitiva  a Parlamentului European fata de subiectul recoltarii si depozitarii celulelor stem  in sistem familial. Consider ca existenta unei banci publice de celule stem, alaturi de cea familiala ar oferi  parintilor o optiune suplimentara de a pastra aceasta “rezerva de sanatate” la nasterea copilului lor”, a afirmat Dr Tudor Panu, Director General al Cord Blood Center Medical, Prima Banca de celule stem din Romania.

Asa cum se stie, sangele ombilical contine celule stem hematoformatoare, capabile de a da  nastere celulelor din sange, precum si alte categorii de celule promotoare ale regenerarii tesuturilor si organelor. Acestea pot juca un rol crucial in tratamentul multor afectiuni. Iar cercetarile sunt tot mai intense. Astfel, in prezent, doua echipe de cercetatori americani evalueaza noi perspective terapeutice pentru tratarea autismului si  a accidentului vascular cerebral (AVC) la copii,  prin utilizarea sangelui ombilical.

 Sutter Institute for Medical Research California, cu experienta de 40 de ani in domeniul cercetarii, a initiat recent un nou studiu medical absolut inovator cu privire la posibilitatea utilizarii terapeutica a grefei proprii de sange placentar pentru tratarea autismului.

Cercetatorii  isi propun sa evalueze efectul terapeutic al administrarii unei unitati de sange placentar prin aprecierea achizitiilor de limbaj, de invatare sau prin imbunatatirea comportamentului copiilor tratati,  cu varste intre 2 si 7 ani.Pacientii inclusi in studiu sunt atenti selectati si evaluati. Primului grup selectat aleator din numarul total de pacienti,  i se va administra intravenos unitatea de sange placentar,  in timp ce pacientilor din cel de-al doilea grup, i se va injecta o solutie salina cu caracteristici aproape identice cu cele ale grefei reale , avand insa efect placebo.

Ambele grupe vor fi evaluate pe durata a 6 luni, apoi, grupele vor fi schimbate intre ele, astfel incat sa se poata corect aprecia potentialul efect terapeutic al sange ombilical, versus efectul placebo. 

O alta afectiune neurologica se afla in studiu la University of Texas Health Science Center in Huston.  Studiul testeaza o noua procedura terapeutica la copiii care au avut un accident vascular cerebral ischemic. Cercetatorii considera ca celulele stem vor contribui la imbunatatirea raspunsului fiziologic si a modificarilor anatomice adaptative ale creierului aparute dupa un asemenea eveniment, oferind astfel posibilitatea obtinerii unui recuperari functionale mai bune a pacientilor.   

Pacientilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani li se va administra grefa de celule stem iar timp de 2 ani vor fi supravegheati si evaluati de catre un medic specialist in neurologie infantila.  Ipoteza studului se va confirma, daca pacientii vor avea mai bune achizitii motorii, dezvoltarea generala se va imbunatati iar partile afectate ale creierului se vor regenera mai rapid.

De precizat ca, majoritatea studiilor clinice din domeniul medicinei regenerative bazate pe terapiile cu celule stem din sange ombilical pentru tratarea altor categorii de boli, diferite de bolile de sange sau cancerele, (ca si cele mentionate mai sus) se desfasoara in afara Uniunii Europene.