“Să protejăm împreună copilăria”: Sprijin pentru proaspetele mămici, direct la domiciliu


Societatea Română de Pediatrie lansează în premieră un program de vizite specializate gratuite la domiciliu, pentru proaspeții părinți

Societatea Română de Pediatrie (SRPED) lansează începând cu luna decembrie un program pilot de vizite la domiciliu pentru proaspetele mămici, derulat prin intermediul unui corp specializat de asistente de neonatologie. Programul pilot va dura trei luni, perioadă în care își propune să vină în sprijinul unui număr de aproximativ 500 de mămici.  Inițiativa face parte din campania de educare a părinților «Să protejăm împreună copilăria», desfășurată de Societatea Română de Pediatrie, în parteneriat cu compania GlaxoSmithKline.


Obiectivul SRPED este ca, prin acest proiect, să sprijine tinerele mamici într-unul din cele mai delicate momente de după naștere – acomodarea lor alături de sugar în noul cămin și să le ajute să ofere nou-născutului condițiile optime de dezvoltare.


În cadrul programului, tinerele mame din București vor beneficia gratuit de asistență specializată la domiciliu, chiar în primele săptămâni de la naștere. Pentru început, în etapa pilot, vor putea face parte din proiect mamele care nasc în șase spitale din București: Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Malaxa, Spitalul Clinic Județean de Urgență (Ilfov), Spitalul Clinic de Obsetrică Ginecologie Dr. Panait Sîrbu și Spitalul Clinic Filantropia.


Un grup de asistente din secțiile de neonatologie ale acestor spitale a fost instruit special de către Societatea Română de Pediatrie, pentru a oferi mămicilor sfaturi practice și informații specializate despre cei trei piloni esențiali pentru îngrijirea sugarului: siguranță, imunizare prin vaccinare și alimentație corectă. Siguranța copilului este un subiect care le preocupă foarte mult pe noile mămici: conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei  “Să protejăm împreună copilăria”, 41% dintre mămicile intervievate au spus că siguranța reprezintă cel mai important aspect legat de protecția copilului, în timp ce alimentația este considerată cea mai importantă de 34% dintre mămici, iar imunizarea de 25%.
De aceea, în timpul vizitei, asistentele vor vorbi cu mămicile despre condițiile necesare îngrijirii optime a nou-născutului acasă,  despre importanța alăptării și elemente de care mămica trebuie să țină cont în acest proces, precum și despre bolile copilariei și cele mai eficace metode de prevenție. De asemenea, asistentele vor oferi sfaturi practice pentru îngrijirea bebelușului, pornind de la nevoile identificate în fiecare cămin în parte.


«Ne dorim ca acest program să contribuie la creșterea nivelului general de sănătate a copiilor din România. Asistenta din secția de neonatologie reprezintă pentru mămică prima sursă de informație despre îngrijirea copilului, imediat după naștere. Programul își dorește să prelungească această legatură de încredere care se formează în spital, și după ce mămica ajunge cu sugarul acasă. Cu ajutor specializat și competent oferit la început de drum, proaspetele mămici vor putea face față mai bine noilor provocări și griji venite odată cu noul-născut.», declară Prof. Dr. Marin Burlea, Președinte al Societății Române de Pediatrie.


După evaluarea programului desfășurat în București, Societatea Română de Pediatrie își propune să extindă inițiativa la nivel național, astfel încât tot mai multe femei să poată beneficia de informații corecte și sfaturi specializate pentru îngrijirea copiilor lor.


Despre campania “Să protejăm împreună copilăria


Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia, a fost dezvoltată prima platformă online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informații și pot primi sfaturi direct de la medicii specialiști.


În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziția medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinților cu privire la aspectele esențiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esențiali ai protecției copilului, alături de nutriție și evitarea micilor accidente.


Campania vine pe fondul unor realități dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până în 5 ani. Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morți la 1000 de nou-născuți), aproape dublă față de media europeană.