ONCOLOGIE

ESMO 2012: Beneficiul fără precedent al afatinib


Noile date ale studiului LUX-Lung 3 asupra pacienţilor de primă linie cu NSCLC cu mutaţie EGFR pozitivă, prezentate la Congresul ESMO 2012, arată că pacienţii beneficiază de ameliorări semnificative ale simptomelor corelate cu cancerul pulmonar şi au o calitate a vieţii superioară atunci când sunt trataţi cu blocantul ireversibil al familiei ErbB, afatinib.

Datele LUX-Lung 3, cel mai amplu şi robust studiu de înregistrare efectuat asupra pacienţilor cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) cu mutaţie EGFR (ErbB1) pozitivă arată că noul compus afatinib, un blocant ireversibil al familiei ErbB, conduce la un control mai bun şi de mai lungă durată, precum şi la ameliorarea celor mai frecvente simptome corelate cu cancerul pulmonar şi la o mai bună calitate a vieţii (QoL) în comparaţie cu chimioterapia (pemetrexed şi cisplatin), considerate cele mai bune opţiuni din această clasă pentru NSCLC non-scuamos. Aceste rezultate vin în mod suplimentar în sprijinul eficacităţii remarcabile de primă linie a afatinib la pacienţii cu NSCLC cu mutaţie EGFR pozitivă.

Analizele chestionarelor pacienţilor pentru trei simptome prespecificate ale cancerului pulmonar (tuse, dispnee şi durere) au arătat că, în comparaţie cu pacienţii trataţi cu pemetrexed / cisplatin, un număr mai mare de pacienţi dintre cei care au primit afatinib au prezentat ameliorări semnificative ale dispneei (64% în comparaţie cu 50%; p=0,0103), o tendinţă statistică spre ameliorarea durerii (59% în comparaţie cu 48%; p=0,0513), precum şi îmbunătăţiri numerice în ceea ce priveşte tusea (67% în comparaţie cu 60%; p=0,2444). Afatinib a întârziat totodată semnificativ durata de timp până la deteriorare pentru tuse (HR=0,60; p=0,007) şi dispnee (HR=0,68; p=0,0145), în comparaţie cu chimioterapia.

Fapt important, tratamentul cu afatinib a condus la îmbunătăţirea funcţiilor fizice, de rol şi cognitive şi totodată la o calitate generală a vieţii mai bună.

„Simptomele corelate cu cancerul pulmonar, cum ar fi oboseala, dispneea şi durerea produc un distres important şi au un impact dramatic asupra calităţii vieţii pacienţilor”, a afirmat Dr. Matthew Peters, director al Coaliţiei Globale pentru Cancer Pulmonar (Global Lung Cancer Coalition). „Cu aproximativ 90% din pacienţii cu forme avansate de NSCLC care prezintă două sau mai multe simptome corelate bolii şi cu niveluri crescute ale distresului psihologic asociat, este important faptul că luăm în considerare aceste puncte finale atunci când evaluăm beneficiul unui tratament”.

Datele de studiu ale LUX-Lung 3 prezentate anterior au arătat că pacienţii trataţi cu afatinib ca tratament de primă linie au trăit aproximativ un an fără ca tumorile lor să crească din nou (supravieţuire medie în absenţa bolii (PFS) de 11,1 luni), în comparaţie cu doar puţin peste jumătate de an (PFS de 6,9 luni) pentru cei trataţi cu pemetrexed / cisplatin. În plus, pacienţii cu NSCLC cu forme tumorale care găzduiesc cele mai frecvente două mutaţii ale EGFR şi care au primit afatinib au trăit semnificativ mai mult de un an în absenţa progresiei tumorii (PFS de 13,6 luni) faţă de doar puţin peste jumătate de an (PFS de 6,9 luni) pentru cei din braţul comparator. Pacienţii cu mutaţii comune ale EGFR care au avut un beneficiu mai mare din punct de vedere al PFS au avut de asemenea şi un beneficiu superior în privinţa calităţii vieţii în corelaţie cu sănătatea, a controlului simptomelor şi a ameliorării simptomelor.

Varianta integrală in ediția tiparită.