Numărul cazurilor de infecţii respiratorii în creştere


Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 5-11 noiembrie 2012, au fost înregistrate 75.991 cazuri de infecţii respiratorii la nivel naţional, în creştere faţă de săptămâna precedentă.
„Având în vedere răcirea vremii, ne aşteptăm ca numărul infecţiilor respiratorii şi al gripei să crească. Pentru a preveni acest fenomen, este important ca populația să ia în calcul ideea vaccinării antigripale. Aceasta este cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei, eficientă pentru oameni din punct de vedere al costurilor şi în acelaşi timp cel mai bun mod de a-şi menţine calitatea vieţii la acelaşi nivel”, a declarat dr. Alexandru Rafila, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii.

„Gripa este o ameninţare pentru fiecare dintre noi, dar în special pentru categoriile foarte vulnerabile: copiii, adulţii care suferă de boli cronice sau alte afecţiuni, bătrânii și gravidele. Pentru aceştia, gripa poate produce complicaţii severe şi de aceea este important ca ei să se vaccineze. Vaccinul reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire în cazul copiilor şi al adulţilor sănătoşi şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor”, a declarat Victor Oslavszky, Şeful biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În România, statisticile CNSCBT arată că peste 70% dintre cazurile de îmbolnăvire cu infecţii acute respiratorii şi gripă declarate din octombrie şi până în prezent s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârste între 0-14 ani, 26% în rândul populaţiei adulte şi aproximativ 3% în rândul bătrânilor.

„Dozele de vaccin antigripal achiziționate de Ministerul Sănătății sunt disponbile gratuit populației prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi al spitalelor din întreaga țară. Acestea sunt destinate cu prioritate categoriilor de risc. Cu toate acestea, întreaga populaţie trebuie să ia în considerare vaccinarea, mai ales că la rândul lor, cei infectaţi pot transmite virusul şi celorlalți”, a adăugat dr. Alexandru Rafila.
Gripa este o afecţiune sezonieră acută şi în acelaşi timp o problemă majoră de sănătate publică, care la nivel mondial produce între 250.000 şi 500.000 de decese anual. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia şi de asemenea, este singura metodă de prevenţie activă. Vaccinul se găsește în farmacii pentru aceia care vor să se protejeze atât pe ei, dar și pe cei cu care intră în contact în acest sezon.

Pentru a atrage atenţia asupra necesităţii vaccinării, Abbott Products lansează în acest sezon campania de comunicare: ,,Îmi place să dau cadouri, nu gripă!”. Campania se va desfăşura în perioada noiembrie – decembrie 2012, iar principalul obiectiv este de a creşte gradul de informare al populației asupra impactului gripei în viața lor, dar şi asupra beneficiilor vaccinării antigripale.