Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2012: Ai grijă de fericirea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!


În ciuda aparențelor, depresia afectează dramatic bărbații. Numărul cazurilor de sinucidere la bărbați a crescut pe plan mondial în ultimii 3 ani, pe fondul crizei economice. În România, 4 din 5 sinucideri au loc în rândul bărbaților

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Kol Medical Media lansează o nouă secțiune, dedicată depresiei, în cadrul platformei de informare și educare “Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului”. Cu acest prilej, se lansează a 5-a mașină bolnavă a campaniei, autoturismul cu depresie.

 

Criza economică și socială, prin efectele ei, precum șomajul, reprezintă un factor de risc dramatic pentru suicid, potrivit unui studiu recent, publicat în rezumat în ediția din luna septembrie a revistei Hipocrate, care a examinat evoluția ratei șomajului și a celei a suicidului în mai multe regiuni din Marea Britanie. Datele cercetării arată că, anual, fiecare creștere cu 10% a șomajului a dus la o creștere cu 1,4% a ratei suicidului la bărbați. La femei, însă, nu s-a constatat o astfel de evoluție.

“Efectul mai pregnant asupra bărbaților are la bază arhetipurilor sociale, potrivit cărora rolul bărbatului este de a asigura traiul zilnic al familiei. În perioade istorice tulburi, bărbații sunt mult mai expuși decât femeile la depresie și suicid. Trebuie să acționăm cu toții, pentru că ieșirea din criză nu poate să se întâmple decât dacă avem oameni sănătoși, capabili să muncească la maximum”, spune profesorul Ian Banks, președinte al European Men’s Health Forum, partener în Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului.

Potrivit Institutului Național de Medicină Legală, în anul 2011, în România s-au înregistrat 2.784 de sinucideri, 81% fiind bărbați.

“Statistica spune totul. Și în cazul bolilor mintale, bărbații sunt afectați într-o măsură mai mare decât femeile. Bărbații refuză să accepte ideea că pot suferi de depresie, iar fiecare zi care trece aduce o creștere exponențială a riscului de sinucidere. Riscurile majore sunt la bărbații divorțați sau văduvi, la șomeri și la cei care suferă de boli cronice, precum cancerul. <<Ai grijă de fericirea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!>> - acesta este mesajul pe care dorim să-l transmitem bărbaților cu acest prilej, apelând din nou la pasiunea pe care fiecare o simte pentru propria mașină”, a declarat dr. Marius Geantă, director general KOL Medical Media.

Primele semne ale depresiei trebuie să fie recunoscute, de bărbat sau, mai frecvent, de parteneră sau de familia acestuia. Cel mai adesea, bărbatul cu depresie începe să-și piardă interesul pentru activitățile care-i făceau placere, precum pescuitul sau fotbalul, libidoul este scăzut, are tendința de a se izola de grupul de prieteni, iar performanța profesională este în declin.

Tema Zilei Mondiale a Sănătății Mintale 2012 este “Depresia: o criză globală”. Pe plan mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 380 de milioane de persoane suferă de depresie, iar o zecime dintre aceștia nu au acces la tratament.

-----
Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului este o platformă științifică de comunicare și educare, desfășurată sub patronajul European Men’s Health Forum, coordonată de Kol Medical Media, și la care au aderat cele mai importante societăți profesionale medicale din România. În centrul campaniei este website-ul inovator, www.sanatateabarbatului.ro, implementat de Balistic Media. Directorul de creație al campaniei este Mugurel Frîncu.

Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului din România a fost lansată în luna iunie 2012, în cadrul Conferinței pentru Sănătatea Bărbatului desfășurată la Copenhaga, în timpul Săptămânii Europene pentru Sănătatea Bărbatului.

Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului este susținută de GlaxoSmithKline, Astellas, Berlin-Chemie și Sandoz Pharma.

-----
O situație dramatică a sănătății bărbatului în Europa

Primul studiu pan-european despre sănătatea bărbatului, publicat la sfârșitul anului trecut, arată o situație alarmantă în privința stării de sănătate a bărbaților din Uniunea Europeană:

- speranța medie de viață în UE, pentru bărbați, este de 76,1 ani, față de 82,2, la femei
- 700.000 de bărbați mor anual din cauza cancerului, 300.000 ca urmare a unui infarct și 180.000 din cauza unui accident vascular cerebral
- 630.000 de bărbați din grupa de vârstă activă (15-64 de ani) mor anual în UE, comparativ cu numai 300.000 de femei
- bărbații se îmbolnăvesc mai repede de cancer decât femeile și mor mai devreme din cauza acestei boli
- în 23 dintre țările UE, rata deceselor prin boli cronice de ficat, ca urmare a consumului de alcool, la bărbați, este dublă față de femei