Despre poliartrita reumatoida, prin artă


Arta și medicina se intersectează în expoziția MOTION | EMOTION ce reunește lucrările a 12 artiști români care au dat curs invitației adresate de Pfizer România de a întâlni medici și pacienți care suferă de poliatrită reumatoidă pentru a realiza lucrări inspirate din poveștile de viață ale acestora, în cadrul campaniei InspirART- Emoții articulate.

Sorin Ilfoveanu, Laura Covaci, Francisc Chiuariu, Valeriu Mladin, Alexandru Rădvan și Mihai Zgondoiu (București) și Radu Pulbere, Ioana Antoniu, Radu Șerban, Călin Stegerean, Mihaela Gorcea și Valentin Codoiu (Cluj-Napoca) expun în perioada 10 -13 octombrie la AnnART Gallery din capitală, partenerul și susținătorul campaniei InspirART - Emoții articulate. Curatorul expoziției este Simona Vilău.

Expoziția marchează lansarea oficială a campaniei de comunicare InspirART - Emoții articulate, ce își propune să reunească lumea pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă cu cea a medicilor reumatologi, în vederea articulării experiențelor personale, a obstacolelor și a provocărilor la nivel medical și emoțional prin intermediul artei. Mesajul campaniei este unul simplu: regăsirea frumuseții dinăuntrul fiecărei ființe printr-un proces dinamic de introspecție, dar și de vindecare „asistat, ajutat, provocat” de artă, precum și împărtășirea întregului caleidoscop de emoții pe care o boală cu implicații psihologice atât de intense le are asupra celor care vin în contact direct cu ea.

“Această echipă de artiști, care este una dintre cele mai puternice din arta contemporană românească, va încerca prin această expoziție să apropie lumea de suferință. Nu știu dacă suferința te inspiră, dar cu siguranță arta te ajută să o depășești și să te detașezi de ea. ” – spune Sorin Ilfoveanu, coordonatorul echipei artistice de la București.

Emoționantele și ineditele întâlniri dintre artiști, medici și pacienți au avut loc în luna iulie, succesiv, la București și la Cluj-Napoca unde artiștii au ascultat, au adresat întrebări și au empatizat cu pacienții și cu medicii lor curanți. Cele două întâlniri s-au soldat cu expoziția MOTION | EMOTION ce reunește viziuni diferite și originale asupra subiectului ales, în douăsprezece lucrări sau ansambluri de lucrări bidimensionale (pictură sau desen). Artiștii au căutat să redea senzațiile și emoțiile regăsite în scurtul proces al întâlnirii pacienților care sufera de poliatrita reumatoida sau să surprindă esențialul lanțului vital, format din elementele maladie-terapie-remisie-acceptare. 

 „Suntem onorați să dedicăm lucrările inspirate din această experiență impresionantă celor care suferă de această boală și celor care le sunt alături, făcând prin gestul nostru poate puțin mai vizibile și demne de atenție eforturile care se fac pentru ameliorarea unor suferințe atât de mari.” – spune Radu Pulbere, coordonator artistic al echipei de la Cluj.