Carta Poliartritei Reumatoide: 10 principii de abordare a bolii în România


În pregătirea Zilei Mondiale a Artritei, Pfizer România lansează Carta Poliartritei Reumatoide, un angajament pe termen lung de colaborare între medicii reumatologi și pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă cu scopul îmbunătățirii calității vieții pacienților din țara noastră.

Carta Poliartritei Reumatoide a fost realizată în cadrul campaniei de comunicare InspirART – Emoții articulate cu suportul unor personalități marcante din domeniul reumatologiei – Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Prof. Dr Simona Rednic, Conf. Dr. Cătălin Codreanu și Șef de lucrări Dr. Ioan Ancuța - și al asociațiilor de pacienți - Liga Română contra Reumatismului și Asociația ART din Cluj Napoca. De asemenea, Carta are la bază o serie de dialoguri care au avut loc între medici reumatologi și pacienți cu poliartrită reumatoidă prin intermediul a două ateliere organizate la București și la Cluj.

Din această interacțiune a rezultat Carta Poliartritei Reumatoide care cuprinde 10 principii de abordare a acestei boli invalidante în România, boală care afectează aproximativ 1% din populaţia adultă din întreaga lume: 

  1. Orice bolnav cu poliartrită reumatoidă are dreptul unui acces facil  şi rapid la servicii medicale de reumatologie, care să asigure diagnosticul timpuriu al bolii.
  2. Orice bolnav cu poliartrită reumatoidă trebuie sa primească un tratament adecvat formei lui de suferinţă, fără restricţii, astfel încât să fie oprită evoluţia bolii.
  3. Este necesar un număr suficient de medici reumatologi, bine instruiţi şi egal distribuiţi pe tot teritoriul ţării.
  4. Este necesară o infrastructură medicală corespunzătoare: secţii şi servicii de reumatologie în toate judeţele ţării, laboratoare de analize, centre de imagistică, standarde unitare de îngrijire.
  5. Poliartrita reumatoidă presupune o abordare multidisciplinară a bolii. Din echipa de tratament, alături de medicul reumatolog, mai fac parte asistenţi medicali specializaţi în reumatologie, fizio și kinetoterapeutul, terapeutul ocupaţional, medicul ortoped, psihologul, nutriţionistul, consultantul de planning familial. 
  6. Fiecare bolnav cu poliartrită reumatoidă are dreptul la o informaţie completă şi ușor accesibilă despre boală. Cunoaşterea semnelor bolii va grăbi prezentarea la medic şi va ușura diagnosticul; cunoaşterea principiilor de tratament şi a efectelor aşteptate va face ca terapiile recomandate să fie mai bine acceptate.
  7. Opinia publică trebuie informată în legătură cu consecinţele medicale, sociale şi economice ale bolii. Problema poliartritei reumatoide trebuie să devină o prioritate pentru societate şi pentru factorii de decizie administrativă şi politică.
  8. Orice bolnav cu poliartrită reumatoidă are nevoie de suportul necondiţionat al familiei, prietenilor şi celor apropiaţi. Asociaţiile de pacienţi trebuie să fie organisme active de întrajutorare pentru bolnavii cu poliartrită reumatoidă.
  9. Fiecare pacient cu poliartrită reumatoidă, din orice zonă a ţării, trebuie să beneficieze de suport social prin servicii competente şi de un mediu de viaţă adaptat, cu facilităţi adecvate persoanelor cu dizabilităţi. Angajatorii trebuie să asigure bolnavilor cu poliartrită reumatoidă un mediu de lucru adaptat posibilităților, nediscriminatoriu şi flexibil, care să încurajeze păstrarea capacităţii de muncă.
  10. Fiecare bolnav cu poliartrită reumatoidă, din orice zonă a ţării, trebuie să beneficieze de suport administrativ şi politic, precum şi de o legislaţie protectivă, care să-i garanteze dreptul la sănătate şi integrare în societate.