NEUROPATIE DIABETICA

România: date cu specificitate de ţară pentru benfotiamină


Cea mai recentă evaluare epidemiologică realizată la nivelul întregii ţări (mai 2012) a arătat că în România există 803.489 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 4,2 %. Cu toate acestea, datele obţinute din câteva studii regionale indică, la fel ca şi în cazul altor ţări, faptul că aceste cifre pot fi cu 50% până la 100% mai mari.

Dintre aceşti pacienţi, cel puţin unu din trei prezintă o anumită formă de afectare nervoasă, neuropatia diabetică reprezentând motivul procentului de 37% din intervenţiile de recuperare pentru pacienţii cu diabet şi totodată una dintre explicaţiile pentru cele peste 3.800 de amputaţii de membre inferioare corelate cu diabetul care sunt practicate în fiecare an în ţara noastră. Influenţarea cursului natural al neuropatiei diabetice – probabil cea mai frecventă complicaţie cronică a diabetului zaharat – constituie o provocare reală, iar benfotiamina s-a remarcat drept un medicament care poate interfera cu mecanismele majore ale leziunilor nervoase care se produc în diabet.

Benfotiamina a fost lansată în România în februarie 1998, fiind primul produs comercializat în ţara noastră de nou înfiinţata reprezentanţă a Wörwag Pharma GmbH & Co. În următorii ani, Wörwag Pharma România a devenit unul dintre cei mai importanţi susţinători ai activităţilor ştiinţifice şi profesionale din domeniul piciorului diabetic şi al neuropatiilor periferice (de exemplu, iniţierea în 2002 a programului NeuroDiab şi traducerea în limba română a Consensului Internaţional pentru Piciorul Diabetic, în 2003).

Dispunând de proprietăţi farmacocinetice unice şi de un foarte bun profil de siguranţă-eficienţă, benfotiamina este inclusă în protocoalele de tratament pentru neuropatiile diabetice şi non-diabetice şi de asemenea pentru retinopatia diabetică, fiind astfel unul dintre cele mai prescrise medicamente cu aceste indicaţii.

Este totodată important de accentuat faptul că tratamentul specific al tuturor pacienţilor cu diabet (insulină şi antidiabetice orale) din România este gratuit, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, precum şi că în anul 2008, ca urmare a motivelor invocate mai sus, benfotiamina a fost inclus în programul pentru diabet.

Varianta integrală in ediția tiparită.