ONCOLOGIE

Studiile CORRECT şi ALSYMPCA: noi promisiuni de la Bayer Oncology


Divizia de oncologie a Bayer promite câteva noi potenţiale opţiuni terapeutice pentru pacienţii cu cancer cu tumori dificil de tratat. În cadrul celui de-al 14-lea Congres Mondial ESMO asupra Cancerului Gastrointestinal, desfăşurat anul acesta la Barcelona, Bayer a prezentat în data de 30 iunie o actualizare a portofoliului său de oncologie, incluzând şi compuşii regorafenib şi radiu-233 diclorid (Alpharadin).

„Datele recente obţinute pentru regorafenib şi radiu-233 diclorid sunt încurajatoare, deoarece ne aduc cu un pas mai aproape de a asigura o speranţă în plus pentru pacienţii care se luptă cu cancerul în forme avansate”, a afirmat Dr. Dirk Laurent, Vice Preşedinte, Dezvoltare Clinică în Oncologie, Bayer HealthCare. „Acestea arată dedicarea Bayer în dezvoltarea de tratamente inovatoare pentru pacienţii la care dispunem doar de opţiuni limitate”.

De asemenea, Dr. Josep Tabernero, Director al Departamentului de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Universitar Vall d’Hebron, Institutul de Oncologie Vall d’Hebron, Barcelona, Spania, a evidenţiat necesitatea unor noi opţiuni de tratament în CCR. „Cancerul colorectal reprezintă o povară mondială semnificativă, în mod special în lumea dezvoltată, existând aproximativ 1,2 milioane de oameni diagnosticaţi în fiecare an şi rate de supravieţuire reduse pentru pacienţii cu boală avansată”.

Datele pozitive ale studiului de fază III CORRECT („Colorectal cancer treated with regorafenib or placebo after failure of standard therapy” – Cancerul colorectal tratat cu regorafenib sau placebo după eşecul terapiei standard) au arătat că regorafenibul plus cea mai bună asistenţă suportivă au îmbunătăţit supravieţuirea generală cu un procent semnificativ, de 29 % (HR = 0,77, p = 0,0052), la pacienţii cu cancer colorectal metastatic (CCRm) a căror boală a progresat după administrarea terapiilor standard aprobate în prezent, în comparaţie cu asigurarea doar a celei mai bune asistenţe suportive. Supravieţuirea generală medie a fost de 6,4 luni în braţul tratat cu regorafenib în comparaţie cu 0,5 luni pentru placebo plus cea mai bună asistenţă suportivă. Regorafenibul a îmbunătăţit de asemenea supravieţuirea în absenţa progresiei bolii, cu o valoare medie a acesteia de 1,9 luni în comparaţie cu 1,7 luni (HR = 0,49, p < 0,000001) pentru placebo. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului ESMO de către Dr. Alberto Sobrero, Director al Unităţii de Oncologie Medicală la Spitalul Ospedale San Martino din Genova, Italia şi investigator în cadrul studiului CORRECT.

Studiul de fază III CORRECT a randomizat 760 de pacienţi cu CCRm a căror boală a progresat după administrarea terapiilor standard curente pentru a primi regorafenib plus cea mai bună asistenţă suportivă sau placebo plus aceeaşi asistenţă, într-un raport de 2:1. Ciclurile de tratament au constat din 160 mg de regorafenib (sau placebo corespunzător) o dată pe zi timp de trei săptămâni / pauză o săptămână, plus cea mai bună asistenţă suportivă. Obiectivul principal al acestui studiu s-a referit la supravieţuirea generală, iar cele secundare au inclus supravieţuirea în absenţa progresiei bolii, rata obiectivă de răspuns a tumorii şi rata de control a bolii. Siguranţa şi tolerabilitatea celor două grupuri de tratament au fost de asemenea comparate.

O analiză de subgrup a datelor studiului CORRECT a indicat o tendinţă pozitivă a beneficiului pentru supravieţuire (generală şi în absenţa progresiei bolii) în braţul tratat cu regorafenib pentru subgrupurile analizate – care au inclus regiunea, vârsta, durata de la diagnostic şi numărul de regimuri anterioare. În particular, beneficiul tratamentului cu regorafenib a fost demonstrat atât la pacienţii cu tumori cu KRAS de tip sălbatic cât şi la cei cu KRAS în formă mutantă, rezultatele indicând pentru tipul sălbatic o supravieţuire generală medie de 7,3 luni vs. 5,0 luni (HR = 0,65) şi o supravieţuire în absenţa progresiei bolii de 2,0 luni vs. 1,8 luni (HR = 0,48), iar pentru tipul mutant o supravieţuire generală medie de 6,2 luni vs. 5,1 luni (HR = 0,87) şi o supravieţuire în absenţa progresiei bolii de 1,9 luni vs. 1,7 luni (HR = 0,53). „Aceste date ale studiului CORRECT susţin regorafenibul în postura unui medicament ce asigură un progres semnificativ în ajutarea pacienţilor cu CCR la care terapiile disponibile au eşuat şi evidenţiază beneficiul acestuia independent de factori de tipul statusului KRAS, în această formă de cancer dificil de tratat”, a spus Prof. Alberto Sobrero.

Varianta integrală in ediția tiparită.