MEDICINA VIITORULUI

PHGEN II – conferinţa finală şi Declaraţia de la Roma


Membrii PHGEN II s-au întrunit în perioada 19 – 20 aprilie în capitala Italiei pentru o conferinţă finală, marcând încheierea fazei curente a proiectului şi emiţând concluziile de etapă prin „Declaraţia de la Roma”.

În secolul 21, practica din domeniul sănătăţii publice nu va putea să ignore impactul genomicii şi al biologiei celulare şi moleculare. Va fi necesară luarea în considerare a unor elemente care includ, printre altele, natura complementară a modelelor sociale şi biologice ale bolilor, excepţionalismul genetic, pregătirea publicului şi a pacientului de a răspunde la informaţiile genomice, relaţia dintre indivizi şi populaţii, precum şi conceptele de stratificare a populaţiei. Sistemele sanitare vor trebui să-şi adapteze practicile şi modul de organizare pentru a include noi tehnologii de secvenţializare, expertize bioinformatice şi evaluări adecvate ale testelor genetice şi moleculare. Legăturile cu sectorul comercial vor creşte în importanţă. De asemenea, impactul asupra ţărilor aflate în dezvoltare nu va putea fi ignorat şi va necesita o atenţie specială.

Deoarece determinanţii genomici fac parte dintre determinanţii sănătăţii şi din informaţiile sanitare şi deoarece aceştia sunt recunoscuţi cu greu ca jucând un rol cheie în înţelegerea bolilor şi în prevenţia ţintită, în acest domeniu aflat în dezvoltare rapidă sunt necesare atât schimburile de idei, cât şi de bune practici. Astfel, informaţiile cu bază genomică au un puternic caracter holistic şi includ nu numai toate datele „omice”, dar şi factorii de mediu, socioeconomici şi de stil de viaţă, împreună cu informaţiile referitoare la sistemele de sănătate.

Acestea ar putea constitui în principal premisele „de lucru” ale proiectului european PHGEN II, ai cărui membri s-au întrunit în perioada 19 – 20 aprilie în capitala Italiei pentru o conferinţă finală, marcând încheierea fazei curente a proiectului şi emiţând concluziile de etapă prin „Declaraţia de la Roma”.

Varianta integrală in ediția tiparită.