MEDICINĂ INTERNĂ

Boala arterială periferică


Boala arterială periferică are o frecvenţă în creştere cu vârsta, fiind însoțită de riscuri legate de prezenţa concomitentă a aterosclerozei în alte teritorii vasculare. Abordarea terapeutică presupune abordarea factorilor de risc, complicaţiilor şi creşterea calitaţii vieţii prin abordarea simptomatologiei. Sinteza simpozionului, ai cărui speakeri au fost conf. dr. Gabriela Radulian și dr. Ovidiu Știru

La o populaţie definită prin vârsta şi factorii de risc menţionaţi, prevalenţa bolii arteriale periferice (BAP) este de aproximativ 1 din 3 pacienţi. Prevalența crește cu vârsta. În studiul Framingham, incidența claudicației intermitente la bărbații din grupul 35-45 ani comparativ cu cei din grupul 65 ani și peste a crescut de la 0,4% la 6 %. Incidența la femei a fost de jumătate din cea de la bărbați.

Cei mai importanti factori de risc pentru BAP sunt: fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia. Alți factori de risc asociați inconstant cu BAP sunt: obezitatea, consumul de acool, nivelurile plasmatice ale homocisteinei. Diabetul, la rândul lui, crește riscul de BAP.

Arteriopatia periferică asimptomatică se întâlnește la 3-10% dintre oameni, pentru ca la vârsta de peste 70 de ani procentul să crească la 15-20%. Claudicația intermitentă apare la 3% dintre pacienții cu vârsta de 40 de ani și la 6% dintre pacienții cu vârsta de 60 de ani.

Tabagismul crește riscul de claudicație intermitentă de 4 ori; fumătorii sunt diagnosticați cu claudicație intermitentă cu 10 ani mai devreme decât cei care nu fumează. Diabetul zaharat crește de două ori riscul de claudicație intermitentă; creșterea nivelului HbA1c cu un punct procentual duce la creștere cu 26% a riscului de claudicație intermitentă. Un nivel al colesterolului de peste 270 mg/dl duce la dublarea riscului.

Arteriopatia periferică acută are un debut brusc, pe când arteriopatia periferică cronică are debut insidios cu evoluție lentă în timp ce permite dezvoltarea  circulației colaterale. Apare în condiții de ischemie cronică prin angiogeneză și dilatarea micilor anastomoze vasculare existente între regiunile pre- și post-stenotice ale arterei.

Varianta integrală in ediția tiparită.