ONCOLOGIE

Studiul ATHENA, din nou pe agendă


“Am observat că destul de puţini ginecologi sunt familiarizaţi cu studiul ATHENA (Addressing THE Need for Advanced HPV Diagnostics - Abordarea necesităţii de diagnostice avansate pentru HPV), un studiu destul de important dar care, probabil datorită unităţii lui, nu a penetrat încă în lumea noastră. Din acest motiv, ori de câte ori este oportun, trebuie să-l amintim şi să-l înţelegem”, spune Prof. Dr. Radu Vlădăreanu

În continuare, foarte multe femei mor de cancer de col uterin, ştim cu toţii din lumea noastră ce incidenţă mare are mortalitatea de col în România şi în câteva ţări din jur; oricum, aceasta este o problemă de sănătate publică, o problemă importantă pentru orice ţară care are sau care nu are programe de screening.

Ştim cum se face prevenţia cancerului de col, care sunt cei trei paşi care nu s-au schimbat în ultimii patruzeci şi mai bine de ani; primul ar fi screening-ul femeilor cu risc pentru boală (toate femeile fac screening citologic), doi – constituie diagnosticarea femeilor la risc prin colposcopie şi trei – tratamentul femeilor cu boală diagnosticată şi înlăturarea leziunilor pre-canceroase.

Aceste metode au permis reducerea importantă a deceselor prin cancer invaziv de col în aceste ultime decade, dar mai mult şi mai important doar în ţările în care programele de screening au funcţionat.

“Ştim de ceva vreme, încă din 1999, că HPV-ul este cauza cancerului de col, iar profesorul Zur Hausen a primit premiul Nobel câţiva ani mai târziu pentru această tenacitate în a demonstra acest lucru; l-am avut şi noi invitat, printr-o extraordinară manifestare a revistei Hipocrate – în 2010, când s-a bucurat de aprecierea comunităţii academice de specialitate din România”, a spus profesorul Vlădăreanu.

Legat de sensibilitatea testului Pap şi a testării HPV, este evident că testarea HPV îmbunătăţeşte sensibilitatea pentru leziuni mai mari sau egale cu CIN2, iar folosirea celor două metode conduce către o sensibilitate de poate până la 96%.

Ce propune Roche? Ce arată studiul ATHENA? Un test nou de ADN HPV care să răspundă nevoilor de diagnostic, care să depisteze grupul celor 12 tipuri de HPV cu risc crescut, concomitent cu genotiparea individuală pentru HPV16 şi 18.

Varianta integrală in ediția tiparită.