ONCOLOGIE

Test genetic pentru aprecierea oportunității inițierii chimioterapiei la pacientele cu cancer la sân


Testarea fragmentelor tumorale din cancerul la sân pentru identificarea semnăturii genetice poate ajuta la identificarea pacientelor care au nevoie de inițierea chimioterapiei adjuvante, post-chirurgical, separându-le astfel de cele care nu necesită acest tip de terapie

Datele din studiu au fost prezentate recent la EBCC-8 (8th European Breast Cancer Conference). Dr. Sabine Linn, profesor asociat de oncologie medicală la The Netherlands Cancer Institute, Amsterdam, Olanda, a afirmat că acesta este primul studiu în care un astfel de test a fost introdus, pentru luarea unei decizii despre terapia sistemică adjuvantă, rezultatele fiind promițătoare

Chimioterapia adjuvantă este folosită pentru a elimina și ultimele celule canceroase, evidențiabile oricum numai microscopic, dar rămase în organism după efectuarea intervenției chirurgicale. În ciuda faptului că este eficientă, efectele adverse ale chimioterapiei pot să fie extrem de serioase. “Conform studiilor noastre, utilizarea testului genetic poate duce la o scădere cu aproximativ o treime a utilizării chimioterapiei adjuvante, fără a compromite prognosticul pacienților. Procentul variază în funcție de diferitele ghiduri sau de diferitele țări”, a spus doamna doctor Linn, punctând în continuare că “aceste descoperiri sunt extrem de importante, atât pentru creșterea calității vieții pacienților, cât și pentru eliminarea costurilor care nu se justifică în tratarea pacienților oncologici”.

Studiul la care facem referire, numit RASTER (MicroarRAy prognoSTics in breast cancER), a inclus 427 pacienți cu cancer la sân, stadiu incipient. Aceste forme de cancer nu invadaseră ganglionii limfatici locali.

Mammaprint realizează o testare asupra a 70 de gene de la nivelul tumorii, putând să dea o predicție despre riscul unei paciente de a dezvolta metastaze ale bolii. Astfel, medicii pot selecta care sunt pacientele cu risc crescut de a dezvolta metastaze și la care trebuie inițiată chimioterapia, evitând la celălalt grup, cu risc scăzut de metastazare, instalarea efectelor adverse ale chimioterapiei, fără a afecta în vreun fel supraviețuirea în absența bolii.

Varianta integrala in editia tiparita.