ONCOLOGIE

Metforminul scade riscul de cancer. Noi dovezi


Comparativ cu utilizatorii de sulfoniluree, pacienții tratați cu metformin au înregistrat o incidenţă cu 10% mai mică a afecțiunilor maligne, într-un studiu populațional retrospectiv, care includea 85.000 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2. Riscurile mai mici asociate terapiei cu metformin s-au observat pentru cancerul de esofag, stomac, colon, ficat, pancreas, neoplasmul pulmonar, mamar și de prostată. Rezultatele acestui studiu consolidează poziția metforminului ca primă linie de tratament pentru diabetul de tip 2.

Studiile observaționale desfășurate în ultimul deceniu sugerează o asociere între afecțiunile maligne şi diabetul de tip 2, sau terapia cu insulină. Deşi există mai multe mecanisme plauzibile (de exemplu, celulele canceroase exprimă receptori pentru insulină care, atunci când sunt activați prin hiperinsulinism, ar putea promova proliferarea celulară la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2), asocierea rămâne controversată. De asemenea, unele studii sugerează că terapia cu metformin scade riscul de apariție a afecțiunilor neoplazice în rândul acestor pacienți.

Într-un studiu populațional retrospectiv, cercetătorii olandezi au verificat incidența cancerului în rândul a 85.000 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 care primeau monoterapie cu metformin sau cu sulfoniluree. S-a constatat că, în decursul a până la 10 ani de urmărire, utilizatorii de metformin au înregistrat un risc cu 10% mai scăzut de a fi diagnosticați cu afecțiuni maligne decât utilizatorii de sulfoniluree (rata de risc, 0,9; intervalul de încredere de 95). Riscurile mai mici asociate terapiei cu metformin s-au observat pentru cancerul de esofag, stomac, colon, ficat, pancreas, neoplasmul pulmonar, mamar și de prostată.

În cazul în care hiperinsulinemia favorizează, într-adevăr, apariția cancerului, metforminul ar putea, teoretic, să reducă riscul de cancer la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, deoarece acesta scade nivelele circulante ale glucozei și insulinei la pacienții cu rezistență la insulină și hiperinsulinism.

Varianta integrala in editia tiparita.