JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Prof. Dr. Doris Henne-Bruns: doamna de fier a chirurgiei mondiale


Doamna profesor Doris Henne Bruns este un autentic model. Ca femeie, ca medic, ca profesor, ca manager. Am cunoscut-o toamna trecută, cu prilejul Congresului Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, desfășurat la Poiana Brașov. Prilej cu care am realizat interviul care urmează și în care veți găsi viziunea dumneaei despre o disciplină, chirurgia, în care a reușit să se impună, deși în general porțile sunt deschise mai cu seamă pentru bărbați. Ascuțimea bisturiului cu care operează la Spitalul din Ulm, Germania, se regăsește și în modul analitic în care discută despre profesia sa, despre limitele luptei cu boala și limitările sistemelor medicale actuale. Un discurs puternic, de lider autentic, care conduce în lumea bărbaților cu mâna de fier a profesionistului și gingășia dată de constelația cromozomilor.

Pentru început, doamnă profesor Doris Henne Bruns, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre activitățile dumneavoastră din acest moment.

- De aproape 10 ani de zile sunt şef al Departamentului de Chirurgie Generală, Viscerală şi de Transplant din cadrul Clinicii Universitare din Ulm, iar echipa alături de care lucrez este alcătuită dintr-un număr de medici cu diferite specializări. Printre domeniile acoperite se numără chirurgia generală, chirurgia viscerală – centrată în mod deosebit pe cazurile oncologice, chirurgia pediatrică. De asemenea, în cadrul clinicii este practicată şi endoscopia chirurgicală. Suplimentar, în laboratorul clinicii există un grup de cercetători în domeniul biologiei moleculare, ţinta fiind obţinerea de răspunsuri la întrebările de natură oncologică.

- Câți pacienți aveți?
- Numărul pacienţilor internaţi se ridică la aproximativ 5.000, iar cel al consultaţiilor pentru pacienţii din afara clinicii este de aproximativ 8.000 – 10.000.

- Câţi dintre aceştia sunt pacienţi cu patologii din domeniul oncologic?
- Aproximativ 15% dintre aceștia sunt pacienți din domeniul oncologic. Dintre aceştia, mulţi se prezintă pentru operaţii primare, alţii pentru apariţia recidivelor sau sunt trimişi de la alte spitale mai mici din jur pentru a primi o a doua opinie în vederea stabilirii necesităţii intervenţiilor de rezecţie pentru diferite patologii.

Varianta integrala in editia tiparita.