Experiența cu Binocrit


Conf. Dr. Mihaela Bălgrădean discută despre beneficiile biosimilarului de epoetină alfa în tratamentul copiilor cu boală renală cronică

Boala renală cronică ridică la ora actuală mari probleme. Ne aflăm, în anul 2012, în situația în care aceasta este considerată o patologie endemică, ba chiar epidemică. În toată lumea, se discută intensiv despre modalitățile cele mai potrivite de a diagnostica și de a trata pacienții cu boală renală cronică. Este și cazul pacienților copii de România.

Trebuie să spun de la început că un pacient copil nu este la fel ca un pacient adult. Boala renală cronică la copil este extrem de diferită față de cea de la adult. Și nu doar când spunem cuvântul “copil”, dar și când ne referim la etapele de vârstă.

Boala renală cronică are niște cauze la sugar și la copilul de 3-5 ani și cu totul alte cauze la copilul mai mare. Ceea ce predomină la copilul de vârstă mică sunt malformațiile renale sau reno-urinare, cu care acești copii se nasc - din cauza acestora, copiii dezvoltă repede boală renală cronică.  Un alt aspect particular este că la copil boala renală cronică prezintă o simptomatologie nespecifică. Nu ne așteptăm să decelăm acele valori mari ale ureei și ale creatininei cu care suntem obișnuiți la adult, pentru a decide că un copil are boală renală cronică. Aceste valori foarte crescute apar foarte târziu în evoluția bolii.

Boala renală cronică nu iartă nicio vârstă, de aceea adesea întâlnim sugari și copii mici care suferă de această boală, în diferite stadii, și care trebuie tratați.

Boala are mai multe stadii, iar necesitatea de a trata boala ține de anumite caracteristici. Una dintre aceste caracteristici este anemia, un stigmat al bolii renale cronice. La copil, al cărui organism este în creștere, nevoia de a trata această anemie este cu atât mai importantă. Principala cauză a anemiei din boala renală cronică este reprezentată de deficitul de eritropoetină. Eritropetina este produsă în mod normal la nivelul rinichiului - în cazul apariției bolii cronice  renale, inclusiv funcția de producere a eritropetinei este alterată, cu afectarea consecutivă a producerii de hemoglobină și a nivelului de transport al oxigenului la țesuturi.

Tratăm acești pacienți cu produse care să aducă la normal nivelul hemoglobinei, epoetinele. Epoetina este eritropoetina produsă în laborator, artificial, prin recombinare ADN-ului, produsul de sinteză fiind asemănător celui format în rinichi. Pragul hemoglobinei la care se inițiază terapia este, conform ghidurilor, de 7-8 g/dl,  iar tratamentul trebuie stopat atunci când nivelul hemoglobinei ajunge la nivelul de 11 g/dl.

Tratamentul anemiei este parte din tratamentul de stabilizare a bolii renale cronice. O intervenție precoce pentru tratamentul anemiei este esențială, cu atât mai mult cu cât este vorba despre copil. Printre parametrii de creștere și dezvoltare ai copilului situăm nu doar talia și greutatea, ci și nivelul hemoglobinei sau sepsisul. De aceea este esențial să diagnosticăm, să tratăm și să stabilizăm boala renală cât mai precoce, pentru a putea permite o creștere și o dezvoltare cât mai normale, prin asigurarea unui aport normal de oxigen în țesuturi și organe.

Avem o experiență foarte bună de lucru produsul biosimilar de epoetină alfa, Binocrit, de mai bine de un an și jumătate. Am lucrat înainte și cu un alt preparat de epoetină alfa și trebuie să vă spun că lucrurile stau absolut identic pentru cele două medicamente, ca efect terapeutic și siguranță. În anemia bolnavului renal cronic, administrăm și fier concomitent cu epoetina, într-un tratament cât se poate de complex în această direcție.

Biosimilarul de epoetină alfa, Binocrit, are un preț convenabil, aspect important pentru bugetele spitalelor, mai ales dacă se are în vedere și tratarea pacienților cu anemie din stadiile premergătoare de boală renală cronică (stadiile III și IV). Se pune problema de a include într-un program național și acești pacienți, care nu au ajuns în stadiul de dializă, iar prin creșterea numărului pacienților devine și mai important prețul pe care îl are medicamentul. Cu biosimilarul de epoetină, accesibilitatea tratamentului anemiei în boala renală cronică va fi mai mare.

Medicamentele biosimilare au un rol acum în a înlocui medicamentele cu care eram obișnuiți. Ele se folosesc în alte țări de mai mult timp, dovedindu-se eficiente, sigure și mai convenabile ca preț. Ca medici, trebuie să ne gândim și la costuri, mai ales la noi în țară.