PERSPECTIVE

Perspective europene în medicina personalizată


Medicina personalizată se află la granița asistenței de sănătate. Aceasta implică utilizarea diagnosticelor moleculare pentru a identifica pacienții care au cea mai mare probabilitate de a răspunde la medicamente specifice, astfel încât acestea să le poată fi administrate mai eficient și cu mai puține efecte adverse.

Perspective

Potențialul medicinii personalizate este imens. Dacă pacienții primesc numai acele medicamente care li se potrivesc cel mai bine, rezultatele se vor îmbunătăți la nivel de societate, ca întreg, iar sistemele sanitare din Europa vor economisi bani. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple va trebui să se obțină un nivel de cooperare fără precedent în rândul numeroșilor factori participanți la sistemul sanitar european, aici incluzându-se comunitatea de cercetare, producătorii de medicamente și de sisteme diagnostice, factorii de reglementare, evaluatorii tehnologiilor sanitare, medicii și ceilalți specialiști din domeniul sanitar (inclusiv cei din sănătate publică) și bineînțeles pacienții.

Medicina personalizată implică numeroase provocări. Odată cu maparea genomului uman au fost obținute o multitudine de informații privitoare la modul în care oamenii diferă unul față de celălalt și la modul în care structura genetică individuală poate influența susceptibilitatea unei persoane pentru o boală și răspunsul la noile tratamente. Genomica este singura dintre noile discipline, denumite generic “omice”, care încearcă să definească și să explice mecanismele corpului uman.

Proteomica, sau studiul pe scară largă al proteinelor, este o altă astfel de disciplină. Există de asemenea epigenomica, transcriptomica, metabolomica și metagenomica, pentru a numi doar câteva dintre ele. În plus, cu o viteză amețitoare, știința fundamentală generează teorii referitoare la cauze, tratamente și posibile cure pentru boli.

Cititi varianta integrala in editia tiparita.