Simpozion Medical de Senologie: “Managementul Diagnostic si Terapeutic al Tumorilor Mamare”


Incidenta cancerului la san, rata mortalitatii cauzata de aceasta afectiune, dar si care sunt cei mai importanti factori de risc  si totodata, care sunt semnele de alarma  ce pot fi observate în timpul autoexaminarii sanului au fost cateva dintre subiectele de dezbatere in cadrul dezbaterii organizate sambata, 17 martie 2012 de Clinica Gynecoland in colaborare cu Fundatia Synevo.


Intr-un secol in care la nivel mondial se duce o lupta contracronometru impotriva cancerului de san, Europa inregistrand anual 600.000 de cazuri noi, iar in tara noastra, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta boala in fiecare an, specialistii romani, dar si straini din medicina au dedicat ziua de sambata simpozionului medical “Managementul Diagnostic si Terapeutic al Tumorilor Mamare”.


De altfel, evenimentul a incercat sa identifice cat mai multe alternative , tehnologii si proceduri de ultima generatie prin care atat diagnosticarea cat si tratarea cazurilor de tumori mamare in special, sa reduca cat mai mult riscurile la care sunt expuse femeile din intreaga lume. Mai mult, dezbaterea publica s-a axat si asupra unei teme de interes in medicina moderna:  diagnosticarea si tratarea cazurilor de patologie mamara, la cele mai inalte standarde.


Acest proiect isi propune abordarea Senologiei ca ramura medicala distincta si prezentarea unor informatii medicale de ultima ora in domeniu. „Incidenta cancerului de san este din ce in ce mai mare. In Romania, sunt diagnosticate anual aproximativ 6.000 de femei cu aceasta boala, iar  in Uniunea Europeana se inregistreaza anual aproximativ 600.000 de cazuri noi . Aceasta reprezinta doar varful icebergului in ceea ce priveste incidenta bolilor mamare non-maligne, acestea fiind de zece ori mai frecvente decat cazurile de cancer mamar“ a declarat medicul Ioan Stoian.


Acesta a adaugat ca „ diferentierea patologiei maligne de cea non-maligna este o provocare  pentru medic, dar la fel de importanta pentru pacienta care de regula nu este suficient informata in ceea ce priveste conduita pe care trebuie sa o urmeze“. „Totodata stabilirea unui algoritm de diagnostic si tratament este benefic si pentru medic si pentru paciente.“, a tinut sa precizeze organizatorul evenimentului, dr. Ioan Stoian, Clinica Gynecoland Bucuresti.


Cancerul de sân poate fi vindecat în proportie de 94% Statisticile arata ca, in lume, la fiecare 3 minute, o femeie afla ca are cancer la sân, iar una din opt femei risca sa dezvolte o astfel de afectiune. Din nefericire, cancerul de sân reprezinta în continuare o problema majora de sanatate publica pentru Uniunea Europeana având o incidenta de aproximativ 109/100.000 femei/an si o mortalitate de aproximativ 38/100.000 femei/an.


În fiecare an, în România, sunt diagnosticate în jur de 6.000 de femei cu cancer de sân. Incidenta cancerului de sân a crescut lent,dar continuu în ultimii ani. Important: orice femeie poate lua parte activ la depistarea cancerului de sân prin autoexaminare (70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare), examinarea clinica periodica efectuata de medic si mamografii screening (în special, pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, la un interval de unul sau doi ani, dupa cum recomanda medicul si anual pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani).


Mamografia de screening reduce mortalitatea cu 25-30% la femeile de 50 de ani si cu 18% la femeile peste 40 de ani; previne aparitia metastazelor prin diagnostic si tratament precoce. Descoperit în faza incipienta (stadiul 0 sau 1), cancerul de sân poate fi vindecat în proportie de 94%.