Miile de copii români cu vârste cuprinse între 0-4 ani care suferă anual arsuri vor putea beneficia de terapii de ultimă oră ca urmare a proiectului de perfecţionare a cadrelor medicale demarat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” la începutul acestui an.


Proiect

Bucuresti, 15 martie 2012 –  Proiectul „Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional” îsi propune să scadă sub 1% indicele de mortalitate la cazurile specializate de arsuri din toate unitătile medicale care vor beneficia de instruire.


Accidentele de arsură reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, care în plus are un grad ridicat de potentiale consecinte pe termen mediu si lung precum si de aparitie a necesitătii unor terapii ulterioare. 

În special la vârstele mici, arsurile reprezintă un risc vital major, în directă proporţie cu suprafaţa afectată, pe lângă alte consecinte precum handicapul biologic sau afectiunile si traumele care însotesc astfel de accidente.

„Anual, 12.000 de copii români suferă arsuri, iar dintre acestia peste 2.500 sunt pacienti cu vârste cuprinse între 0-4 ani încadrati ca urgente medico-chirurgicale majore.  Necesitatea ca acesti pacienti să poată beneficia de terapie medico-chirurgicală de urgentă de ultimă oră, armonizată la nivelul unitătilor din România a fost fundamentul acestui proiect” a declarat Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Realizat prin intermediul unor cursuri de perfectionare realizate fie în sistem de videoconferintă sau folosind elementele specifice unei platforme de e-learning, proiectul „Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional” (www.chirurgie-plastica-copii.ro) îşi propune ca până în luna octombrie 2012 să ofere informatiile unui număr de 1690 cadre medicale de pe întreg teritoriul României (560 medici si 1130 asistente).


În plus, printre rezultatele prognozate ale acestui proiect se mai numără:


  • Scăderea sub 1% a indicelui de mortalitate la cazurile spitalizate în unitătile participante;
  • Cresterea cu 30% a indicelui de performantă clinică la nivelul unitătilor medicale;
  • Cresterea cu 5% a indicelui de performantă economică (prin care se reduc durata si cheltuielile de spitalizare, precum si costurile post-arsură pentru reconstructie   si reabilitare);
  • Cresterea indicelui de performantă socială, prin faptul că sistemul permite acordarea unui tratament competent si eficient de către personalul medical specializat;
  • Omogenizarea conduitei terapeutice la nivelul unitătilor medicale participante, la nivelul standardelor existente în unitătile similare din Uniunea Europeană.

„Prin acest proiect ne propunem perfectionarea cadrelor medicale implicate în astfel de cazuri si în acelasi timp accelerarea procesului de utilizare a noilor  metode, tehnologii si echipamente medicale avansate în tratamentul local al arsurilor care utilizează pansamentele biologice si sintetice” a adăugat Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

***

Proiectul „Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional” vizează cadrele medicale de pe întreg teritoriul României si este realizat de către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” în parteneriat cu Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă - Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa si Spitalul clinic de copii Braşov.

Până în prezent, în cadrul acestui proiect au fost derulate 6 sesiuni de cursuri şi au fost instruiţi 520 de cursanţi