ARPIM reactioneaza la retragerea Mundipharma din România


Asociatia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) doreste să-si exprime opinia referitoare la dezbaterile din ultima vreme referitoare la retragerea din România a companiei Mundipharma - companie membră ARPIM:


„La sfârsitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-si restrânge activitatea de reprezentare directă în România, precum si de a căuta o nouă alternativă de business pe plan local. În acest context, este important de retinut că, desi au existat unele discontinuităti în aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi si în continuare la dispozitia medicilor si a pacientilor români.


Decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a conditiilor de desfăsurare a activitătii pe piata farmaceutică românească, pe cresterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea nesustenabilă a nivelului de taxare. Mai concret, cauzele care au determinat această decizie au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate si gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preturile impuse la nivel minim european, referentierea preturilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite si compensate a unor produse care, desi nu se află la dispozitia reală a pacientilor, au avut ca efect cresterea coplătii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile si în final taxa clawback.


ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate - neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic pret la medicamente din întreaga Europă, referentierea pe clase terapeutice - crează un mediu economic si investitional impredictibil si extrem de dificil.

Aceasta este realitatea economică de care trebuie să tinem cont atunci când luăm decizii referitoare la activitatea noastră în România. Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au amenintat si nu amenintă cu retragerea din România. Nu avem cunostintă ca în intervalul imediat următor alte companii ARPIM să-si fi anuntat retragerea din România. ARPIM, alături de membrii săi, vor informa autoritătile si pacientii în cazul în care vor fi si alte companii nevoite să se retragă. Companiile farmaceutice, asa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să actioneze în conditii economice profund nefavorabile si să ia deciziile care se impun de la companie la companie.


ARPIM face eforturi considerabile, împreună cu toti partenerii săi, cu autoritătile locale si internationale, pentru a se asigura că mediul economic si legislativ rămâne unul favorabil mentinerii si cresterii accesului pacientilor la tratamentele vitale pentru sănătatea lor. Din acest punct de vedere, ARPIM este alături de întreaga comunitate medicală si în special de pacientii din România si de problemele cu care acestia se confruntă. Împreună cu membrii săi, ARPIM face toate demersurile pentru ca acestia să fie cât mai putin afectati de efectele măsurilor impuse.”


Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct - ARPIM. 


Despre ARPIM


Asociatia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este organizatia care sustine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pietei farmaceutice românesti.


Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare si dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacientilor medicamente originale si inovatoare, care salvează anual mii de vieti. Principalul obiectiv al asociatiei este cresterea accesului pacientilor la medicamente, ameliorarea calitătii vietii pacientilor si implicit cresterea sperantei de viată a românilor.


ARPIM este afiliată la Federatia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) – organizatia europeană care reuneste cele mai importante companii farmaceutice internationale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunitătii stiintifice internationale.