Al X-lea Congres al Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice


"Abordarea multidisciplinară a pacientului cu diabet, la 90 de ani de la prima injectie cu insulină"

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de când injectia cu insulină a fost folosită pentru prima dată pe un pacient pentru tratarea diabetului. Acest moment important din istoria medicinei se întâmpla imediat după ce românul Nicolae Păunescu a descoperit insulina, la sfârsitul anului 1921, în urma unor lungi studii experimentale.

Drept tribut, al  X-lea Congres al Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ce se va desfăsura în perioada 07 – 09 noiembrie 2012, la Cluj-Napoca, va avea ca temă "Abordarea multidisciplinară a pacientului cu diabet, la 90 de ani de la prima injectie cu insulină".

Federatia Internatională de Diabet avertizează că principalele cauze de deces în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet sunt complicatiile diabetului. La nivel global, se estimează că aproximativ 4 milioane de oameni pe segmentul de vârstă 20-79 ani au murit în urma complicatiilor diabetului în 2010. În consecintă, complicatiile diabetului reprezintă o prioritate în managementul bolii.

”În cadrul Congresului se va atrage atentia asupra faptului că, desi Programul national de diabet asigură accesul neîngrădit la o medicatie specifică de cea mai bună calitate, ”pachetele" de îngrijire a pacientilor cu complicatii sunt absente” a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

La al X-lea Congres al Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, reputati specialisti din tară si străinătate vor dezbate principalele complicatii ale diabetului: retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare si leziunile piciorului. Alte subiecte de interes legate de diagnosticarea, tratamentul si preventia diabetului vor fi abordate si în sesiunile dedicate asistentelor educatoare si pacientilor.

Pentru mai multe informatii legate de participarea la al  X-lea Congres al Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, vizitati site-ul: www.federatiaromanadiabet.ro .