CERCETARE

Efectele aspirinei asupra riscului de cancer colorectal ereditar


Studiile observaţionale au raportat o reducere a incidenţei cancerului colorectal la consumatorii de aspirină, dar niciun studiu până la CAPP2 nu a avut drept rezultat primar prevenţia acestui tip de cancer.

Aspirina BayerPersoanele cu o predispoziţie monogenică la cancer reprezintă pacienţii ideali pentru testele de chemoprevenţie: probabilitatea mare de apariţie a tumorilor oferă studiilor putere statistică, iar existenţa unei baze genetice reduce heterogenitatea.

CAPP2 a fost primul studiu de anvergură, care a inclus 937 de pacienţi cu sindrom Lynch (HNPCC sau hereditary non-polyposis colon cancer), majoritatea prezentând variante ale genei MMR, precum şi pacienţi afectaţi anterior, din familii care îndeplineau criteriile Amsterdam.

Atât CAPP1, cât şi CAPP2, au folosit două substanţe, aspirină şi amidonul (placebo). CAPP1 a demonstrat un efect moderat al aspirinei asupra dimensiunii celui mai mare polip observat şi o reducere semnificativă în lungimea criptelor la pacienţii care au primit amidon. În CAPP2, după o intervenţie cu o perioadă medie de 29 de luni nu s-a putut dovedi că oricare dintre agenţi afectează dezvoltarea de neoplazii la nivelul colonului. Studiul a inclus în planificare şi a perioadă de minim 10 ani de urmărire post-intervenţie.

Varianta integrala in editia tiparita.