JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Prof. Dr. Mihai Isvoranu: „Este doar începutul, descifrarea abecedarului”


Interviu cu domnul profesor Mihai Isvoranu, Şef Catedră Genetică, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, despre semnificaţia acordării Premiului Nobel pentru Medicină în 2011

Mihai Isvoranu

- Domnule profesor, care este părerea dumneavoastră despre acordarea Premiului Nobel pentru Medicină şi Fiziologie de anul acesta?

- Ce se întâmplă: anul acesta premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit celor 3 cercetători şi este foarte curios de ce. Dacă stăm şi ne gândim, în 1911, Morgan a lucrat pe musculița de oțet (Drosophila melanogaster) şi pe baza rezultatelor sale a elaborat teoria cromozomială a eredității, pentru care a primit în 1933 Premiul Nobel.

Acum, tot pe musculița de oțet, s-a descoperit mecanismul genetic, dar mai bine zis biomolecular, de autoapărare a organismului, adică explicarea mecanismului imunității înnăscute, urmate de descoperirea acelor celule dendritice care nu fac altceva decât să stimuleze elaborarea de celule B, T şi NK (Natural Killer), în cadrul imunității dobândite. Ceea ce a surprins a fost descoperirea mai întâi a receptorului care să protejeze împotriva invadării celulelor, sub forma unei bariere. În anumite condiții, această barieră este depăşită şi organismul trebuie să reacționeze. Este adevărat că în a doua etapă noi nu mai suntem protejați prin imunitatea înnăscuta, intervenind atunci imunitatea dobândită (adaptativă).

Ei bine, s-a constatat că sunt anumite celule - dacă este să facem o comparație, şi academicianul L.M. Popescu a descoperit telocitele, care sunt tot un fel de celule embrionare. Eu aş merge pe acelaşi principiu cu aceste celule dendritice. Acesta este un lucru extraordinar. Să porneşti un studiu şi dintr-o întâmplare să descoperi altceva, întâmplarea fiind în cercetare elementul numărul unu.

- Am avut ocazia să observ.

- Îți propui să cercetezi un lucru şi la un moment dat ai alte rezultate, şi când ai alte rezultate începi să meditezi asupra concluziilor, interferențelor şi aşa s-a întâmplat cu aceşti trei cercetători.

Varianta integrala in editia tiparita.