Noutăţi în alimentaţie

Experţii europeni împărtăşesc motivele pentru a include cerealele integrale în alimentaţie


Bucureşti, 6 decembrie 2011. Cercetarea prezentată la cea de-a XI-a Conferinţă Europeană de Nutriţie (FENS) din Madrid demonstrează că oamenii care consumă mai multe cereale integrale prezintă efecte de sănătate îmbunătăţite, inclusiv un indice al masei corporale mai scăzut, mai puţină grăsime abdominală şi mai puţine kilograme acumulate1.

Alimentaţia cu cel puţin 3 porţii zilnice de cereale integrale (48 de grame) este asociată cu o reducere estimată între 20-40%2,3 a riscului de afecţiuni cardiace şi a anumitor forme de diabet.


Cerealele integrale includ fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi şi mulţi alţi nutrienţi reprezentând un pachet nutritiv complet ce conferă beneficiile de sănătate menţionate.
Profesorul Chris Seal de la Universitatea din Newcastle care a coprezidat simpozionul destinat cerealelor integrale la FENS a reliefat că „majoritatea studiilor care se bazează pe observaţie arată relaţii de inversiune semnificative între introducerea în alimentație a cerealelor integrale şi stimulii unor boli cardiace sau a unor forme de diabet. Cercetarea este în prezent pe cale să releve exact modul în care alimentaţia mai bogată în cereale integrale poate produce aceste efecte. Există un anumit număr de funcţii în organism ce pot fi influenţate în mod pozitiv şi care în final conduc la beneficiile generale”.

Numeroase ţări au recomandat consumul de cereale integrale în strategiile lor de regim alimentar, datorită creşterii dovezilor asupra importanţei înlocuirii cerealelor procesate cu cereale integrale, ca parte a unei diete sănătoase.
Odată cu creşterea ratei obezităţii, afecţiunilor cardiace şi formelor de diabet este important să sporim gradul de conştientizare al paşilor simpli pentru a creşte alimentaţia cu cereale integrale, de exemplu, prin introducerea în dietă a micului dejun cu cereale integrale.

Simpozionul FENS, chestiuni legate de cerealele integrale: mecanism şi noi priviri introspective, a fost organizat de către Forumul HEALTHGRAIN.