Al IV-lea Congres National de Psihiatrie


Congresul organizat de Societatea Română de Psihiatrie şi Psihoterapie a reprezentat un eveniment de mare anvergură pentru medicina românească, fiind organizat sub motto-ul ‚2 decenii de initiative şi realizări în psihiatria din România (1990-2011)’

Dan Prelipceanu

Cei 876 de participanti au avut ocazia să asiste la prelegeri sustinute de 60 de specialişti români şi străini, dintre care amintim pe Prof Dr. Pedro Ruiz (SUA), Preşedintele World Psychiatric Association (Asociatia Mondială de Psihiatrie) şi Preşedintele viitorului Congres Regional WPA 2013 organizat în România, pe Prof Dr. Eliot Sorel (SUA), Co-Chairman al Comitetului Ştiintific al Congresului Regional WPA 2013, Prof Dan Prelipceanu, Preşedintele Comitetului National de Organizare, Prof. Pompilia Dehelean, Preşedinta Asociatiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Prof. Tudor Udriştoiu, Comisia pentru Sănătate, Senatul României.

„După perioada 1944-1948 a existat o “deschidere” către psihiatrie, prin transformarea cazărmilor în spitale de psihiatrie. Astăzi, când clădirea unui spital de psihiatrie este retrocedată, aşa cum este spitalul la care lucrez, locul care mi s-a oferit este tot într-o cazarmă dezafectată, în secolul XXI, în plin progres. Viziunea nu diferă de acum 50-70 de ani: cazarma e bună pentru psihiatri. […] Organizatia Mondială a Sănătatii, pentru 2020, anticipează că depresia va deveni a II-a cauză de morbiditate în lume. Creşte anxietatea, cresc crizele de atac de panică, cresc afectiunile psihice care sunt conditionate de factori exteriori: stres,nesigurantă etc.” (Prof Dr. Pompilia Dehelean)

„În România, pentru a acoperi nevoile în psihiatrie, ar fi nevoie de 350 de psihologi clinicieni, 600 de psihiatri si inversarea raportului de psihiatri din spital versus cei din ambulatoriu, pentru că acum sunt concentrati majoritatea în spital. Prin planul de actiune al Ordinului Ministrului Sănătătii din 2006, au fost planificate să fie înfiintate până în 2013, 140 de centre comunitare de psihiatrie. După intrarea în Europa, nu s-a mai făcut nimic. La noi există acum tot atâtea centre câte erau si acum 10 ani ba mai putine, în jur de 30. Iar medicii nu sunt decidenti în ceea ce priveste reforma psihiatrică.” (Prof. Dr. Dan Prelipceanu).

Congresul WPA 2013

Cu ocazia Congresului CNP 2011 a fost anuntată oficial şi realizarea Congresului Regional al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie în România, La Bucureşti, în 2013.

 “Prin Congresul Regional WPA 2013 intentionăm să aducem specialisti din toată lumea pentru a împărtăsi experiente, pentru a realiza ceva pozitiv pentru România si pentru a dezvolta un proiect care se va concentra pe nevoile particulare ale oamenilor în ceea ce priveste sănătatea mintală cu obiectivul ca ,în 3-4 ani, sănătatea mintală în Europa să fie mai bună.” (Prof. Dr. Pedro Ruiz, SUA).

„Congresul WPA 2013 este cu adevărat un eveniment unic şi istoric. Pentru prima dată, Asociatia Mondială de Psihiatrie este prezentă în România la un congres de asemenea anvergură. De altfel, este pentru prima dată când trei asociatii profesionale: Psihiatrii, Asociatia Medicilor de Familie, Asociatia Sănătătii Publice, organizate într-un singur grup de lucru, colaborează pentru a realiza un asemenea eveniment impresionant. Pentru prima dată în istoria lumii, la un astfel de congres, ne vom concentra asupra realizărilor […] psihiatrilor. În acest context, nu vom studia doar cum sunt indivizii afectati de bolile psihice, ci cum este afectată sănătatea populatiei, sănătatea natiunilor. Scopul congresului nu este doar realizarea unui schimb ştiintific ci, în particular, vrem să cercetăm problema comorbiditătilor pe durata întregului ciclu de viată: copil, adult, bătrân. Vom examina şi diferentele regionale pentru că există variatii de la zonă la zonă, cu focus pe integrarea sănătătii mintale şi a îngrijirii primare.” (Prof Dr. Eliot Sorel, SUA).