Philips şi IMAS au realizat studiul „Atitudinea românilor privind sănătatea”


Philips Electronics a organizat un eveniment de presă, care a avut ca temă prezentarea rezultatelor unui sondaj privind starea de sănătatea în România, precum şi creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei generale şi profesionale cu privire la noile tendinţe globale în diagnosticarea precoce şi tratamentul bolilor cronice.

Philips

Datele sondajului de opinie derulat de IMAS pe un eşantion de 900 de persoane, reprezentativ la nivel naţional (acoperă toate cele 42 de judeţe şi toate oraşele cu peste 200.000 de locuitori) au arătat că peste 60% dintre români îşi apreciază starea de sănătate ca fiind “bună”, “foarte bună” sau “excelentă”, 77% dintre aceştia spunând că nu suferă de nicio boală cronică.


Peste 39% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi cu privire la bolile cardiovasculare şi atacul de cord, în timp ce aproximativ 4% sunt îngrijoraţi cu privire la bolile oncologice ca o posibilă ameninţare în următorii cinci ani.

Conform Institutului Naţional de Statistică, peste 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare (numărul 1), în timp ce 18% sunt cauzate de cancer (numărul 2).


În plus, rezultatele sondajului realizat de Philips au arătat că 11% îşi fac griji pentru pierderea vederii, 16% pentru boli locomotorii, iar 8% pentru infarct, în timp ce peste 42% dintre respondenţi nu cred că sunt expuşi şi nu îşi fac griji în privinţa sănătăţii.

În ceea ce priveşte întrebarea referitoare la diagnosticare, peste 63% dintre respondenţi consideră că în România nu există suficiente tehnologii disponibile care să asigure  stabilirea unui diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament în stadiile incipiente ale bolii, în timp ce peste 47% cred că diagnosticele moderne pot prelungi speranţa de viaţă.

Conform indicatorilor Comisiei Europene de Sănătate* speranţa de viaţă în România este de 69,8 la bărbaţi faţă de 76,4 media europeană şi 77 la femei faţă de 82 media europeană. De asemenea, speranţa de viaţă sănătoasă este de 59,5 la bărbaţi faţă de 61 media europeană şi 61 la femei.

“Astfel de sondaje sunt foarte utile pentru evaluarea modului în care societatea înţelege riscurile pentru sănătatea populaţiei şi modalităţile de a gestiona aceste riscuri ", a declarat Domnul Robin Armstrong, Manager Regional Philips Healthcare, cu privire la constatările sondajului.

Vorbitorii care au luat cuvântul la masa rotundă au făcut referire la provocările globale şi locale din domeniul sănătăţii şi au reconfirmat angajamentul Philips, în calitate de lider în Sănătate şi Bunăstare, de a asigura servicii medicale sustenabile în viitor, pe întreg mapamondul.

"Va trebui să dezvoltăm sisteme sociale care să încurajeze o mai mare implicare proactivă în prevenirea, depistarea şi diagnosticarea precoce, precum şi trecerea de la un sistem de sănătate centrat pe spital la un alt sistem mai centrat pe pacient. Oferirea îngrijirilor medicale începe cu înţelegerea nevoilor oamenilor, motiv pentru care Philips a realizat acest sondaj în România", a mai declarat Domnul Robin Armstrong, Manager Regional Philips Healthcare.

De asemenea, Domnul Armstrong a explicat abordarea concentrică, care începe cu nevoile pacientului şi furnizorilor de servicii medicale, deoarece doar prin înţelegerea experienţelor acestora se pot crea soluţii care să le satisfacă cel mai bine nevoile. Philips abordează domeniul sănătăţii folosind o abordare bazată pe ciclul de îngrijire, care include: prevenire, screening, diagnosticare, tratament, management, supraveghere şi din nou prevenire. Cu această abordare, obiectivul companiei este de a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale şi de a reduce costurile, deoarece inovaţia creează valoare pentru pacienţi şi pentru furnizorii de servicii de sănătate.


În cadrul evenimentului, Domnul Robin Armstrong de la Philips a menţionat mai multe tendinţe la nivel mondial. Populaţia lumii îmbătrâneste la o rată nemaivăzută până acum în istorie; în anul 2000, existau 600 milioane de oameni cu vârsta de peste 60 de ani. Până în 2006, numărul acestora a depăşit 700 milioane. Până în 2050, se preconizează aproape o triplare, ajungându-se la o cifră de-a dreptul incredibilă, de 2 miliarde de persoane în categoria de vârstă peste 60 de ani. Până în 2050, se preconizează că jumătate din lumea dezvoltată va suferi de boli cronice. Domnul Armstrong a subliniat, de asemenea, importanţa creşterii gradului de conştientizare a publicului cu privire la problemele de sănătate.

"Noi înţelegem că sistemul de îngrijiri medicale din vremurile noastre trebuie să depăşească simplul cadru al unor tratamente izolate, administrate o singură dată, şi mediile tradiţionale de îngrijire. Prin urmare, soluţiile noastre se concentrează atât pe îngrijirile intraspitaliceşti cât şi pe cele la domiciliu, abordând ciclul de prevenire, diagnosticare, tratament şi monitorizare ", a concluzionat reprezentantul companiei.


“Trebuie să investim în prevenire la fel de mult ca în tratament. Educaţia pentru sănătate a publicului este esenţială pe măsură ce bolile cronice se răspândesc în întreaga lume. Ajutându-i pe oameni să înţeleagă consecinţele stilului lor de viaţă, le oferim oportunitatea de a-şi îmbunătăţi propria sănătate. În acest fel se reduce riscul de apariţie a bolilor", a declarat Profesor Doctor Dragoş Negru, Preşedinte al Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România.


Despre Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics of the Netherlands (NYSE: PHG, AEX: PHI) este o companie diversificată care oferă produse şi servicii din domeniul sănătăţii şi bunăstării, concentrate pe îmbunătăţirea vieţii oamenilor cu ajutorul inovaţiilor. Ca lider mondial în sănătate, lifestyle şi soluţii de iluminat, Philips integrează tehnologii şi design în soluţii centrate pe oameni, pe baza sugestiilor clienţilor şi a promisiunii mărcii “sense and simplicity”. Cu sediul în Olanda, Philips are peste 120.000 de angajaţi îndomeniul vânzărilor si serviciilor în peste 100 de ţări din întreaga lume.

Cu vânzări de 22,3 de miliarde de euro în 2010, compania este lider de piaţă în segmentul de îngrijiri cardiace, îngrijiri pentru afecţiuni acute şi îngrijiri medicale la domiciliu, în domeniul soluţiilor de iluminat eficiente din punct de vedere energetic şi al noilor aplicaţii de iluminat, precum şi în produse de lifestyle pentru bunăstarea şi plăcerea personală, deţinând poziţii puternice de lider în segmentul aparatelor de ras şi întreținere pentru bărbaţi, aparatelor portabile de entertainment şi igienei orale. Pentru mai multe ştiri despre Philips, accesaţi www.philips.com/newscenter.