Cel mai important proiect de profilaxie şi educaţie dentară pentru copiii şcolari din România: "Dinţi frumoşi, copii sănătoşi"


Începând cu data de 1 Noiembrie 2011 Districtul Rotary 2241 Romania şi Republia Moldova împreună cu Mölndal Rotary Club Suedia și Colgate România vor începe implementarea celui mai important proiect de profilaxie și educație dentară pentru copiii școlari din România„Dinți frumoși, copii sănătoşi”.

Dinti frumosi

Acest complex proiect pilot, care vizează 7500 copii din 20 de oraşe, a fost prezentat în cadrul seminarului desfăşurat în 13-14 octombrie 2011, eveniment la care a participat Excelenţa Sa Domnul Anders Bengtcen, Ambasadorul Suediei in România, precum şi reprezentanti ai Ministerului Sănătății, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului, Facultăţilor de Stomatologie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Societatii de Profilaxie şi Educaţie Dentară din România, Inspectoratelor școlare județene, Cabinetelor medicale școlare, Direcțiilor de Sănătate Publică Județene.


Necesitatea unui astfel de program este reflectată de statisticile care indică o gravă deficiență în igiena dentară a copiilor, numai 1/3 dintre copiii școlari ai României folosind periuța de dinți.

Proiectul este coordonat Dr. Georgeta Gheorghe (medic specialist în stomatologie generală și paradontologie, președinte al Societății de Profilaxie și Educație Dentară din România), care subliniază importanța implicării media în promovarea acestui proiect de suflet, de perspectiva, care va influenta in mod decisiv starea de sanatate orala a scolarilor. "Este dureros cand in timpul unei lectii de educatie dentara, copiii se ridica si intreaba cum sa se spele pe dinti daca acasa nu au periuta , pentru ca parintii nu au bani sa le cumpere. Aceasta este realitatea actuala si speram cu ajutorul dumneavoastra, al tuturor sa reusim sa ne atingem obiectivul final, acela ca fiecare copil din România să aibă o periuță de dinți, să știe să o foloseasca în mod corect și să beneficieze gratuit  de o consultație stomatologică."

În același timp, Autoritatea Națională de Sănătate din Vestul Suediei va oferi sprijin profesional proiectului în faza inițială, deoarece se înscrie în obiectivele colaborării româno-suedeze în domeniul sănătăţii.



Domnul ambasador Anders Bengtcen a declarat: „În ultimii doi ani, oficiali ai Ministerului Sănătații din România au vizitat Suedia pentru discuții cu reprezentanți ai sistemului suedez de sănătate. De asemenea, oficiali suedezi au vizitat România, acest dialog având ca scop înțelegerea modului în care Suedia a descentralizat sistemul de sănătate, dând municipalităților responsabilități în asigurarea serviciilor medicale. De asemenea, a fost analizat sistemul suedez de prevenire în domeniul sănătății. Ca urmare, suntem mândri de implicarea autorităților suedeze și a voluntarilor suedezi în acest proiect de profilaxie dentară, de care vor beneficia mii de copii.


Asumându-şi rolul de lider pe piaţa produselor de igienă orală, Colgate se implică activ şi investeşte anual în programe educaţionale adresate publicului larg, în scopul îmbunătăţirii parametrilor de sănătate orală ai populaţiei la nivel mondial. Prin parteneriatele cu autoritaţi locale, profesionişti in medicina dentară, universitaţi, şcoli şi grupuri comunitare, programul iniţiază copii în „ABC-ul” unei sănataţi orale optime, promovând informarea şi dobandirea unor obiceiuri corecte de igienă orală. Programul încurajează copiii să îşi asume responsabilitatea pentru propria sănătate şi oferă acces la mijloacele de îngrijire orală, inclusiv comunităţilor defavorizate. Prin intermediul acestui program, în perioada 1993 - 2011, Colgate a transmis mesajul educaţional şi a oferit mostre gratuite de produse de îngrijire orală unui numar de peste 5.200.000 de copii, din şcoli de pe întreg teritoriul ţării.


Obiectivele sunt: reducerea cu până la 50% a numărului de carii la copii, punerea bazelor primului program naţional de profilaxie dentară de o asemenea anvergură, derularea unei campanii de conştientizare a importanţei igienei orale în rândul copiilor, învăţătorilor şi părinţilor, precum și deprinderea unor obiceiuri alimentare cât mai sănătoase.

Cluburile Rotary demarează proiectul în 20 orase, in care impreună cu Inspectoratele Școlare Locale și cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică, vor selecta 5 școli (în București câte 5 școli din fiecare sector), urmând ca în cadrul fiecărei școli să fie selectate câte 2 clase I. Ca urmare, aproximativ 7500 de elevi vor beneficia de acest program în timpul întregului an școlar 2011-2012.

Proiectul pilot cuprinde următoarele activități:

•          Elevii vor beneficia gratuit de o consultație inițială în care va fi evaluată starea sănătății orale, urmată de controale periodice până în clasa a IV-a. Controlul va fi efectuat de catre echipe de medici stomatologi voluntari, iar cu această ocazie se va realiza un studiu complex de sănătate orală.

•          Fiecare copil va primi câte 2 periuțe de dinți şi o pastă de dinți, oferite cu generozitate de firma Colgate. Un număr suficient de paste de dinți vor rămâne în clasă, astfel încât, pentru prima dată în România, se va asigura periajul dentar al copiilor supravegheat de cadrele didactice, cel puțin de 2 ori pe săptămână.

•          Pentru motivarea copiilor în însușirea tehnicilor corecte de periaj dentar și a unor obiceiuri alimentare cât mai sănătoase, proiectul prevede un concurs cu premii între clasele selectate.

•     Proiectul va fi însoțit de o campanie mediatică menită să-i sporească eficiența.

Iniţiativa lansată in cadrul seminarului, are ca scop extinderea succesului celorlalte etape de profilaxie dentară pe care partenerii din Suedia le-au implementat.

În următoarea etapă, toţi copiii din şcolile României ar putea beneficia de avantajele programului, Cluburile Rotary depunând toate eforturile pentru implementarea programului de profilaxie dentară la nivelul întregii țări.