PRADAXA ÎN ROMÂNIA

Pradaxa - de la studiul RE-LY la patul bolnavului. Experienţa practică din Canada


Dabigatran a intrat de 9 luni în arsenalul terapeutic al medicilor canadieni. Despre această experienţă practică am discutat cu profesorul Paul Dorian, de la Universitatea din Toronto

Prof Dr Paul Dorian

În primul rând, pentru fiecare pacient cu fibrilaţie atrială în parte trebuie să vă gândiţi la prevenţia accidentului vascular. Acesta nu poate fi niciodată ignorat.

În al doilea rând, dacă nu sunteţi siguri că un pacient necesită sau nu tratament de prevenţie a accidentelor vasculare cerebrale, probabil acest tratament este necesar. Probabil în jur de 80% din toţi pacienţii cu fibrilaţie atrială vor primi o recomandare de anticoagulare. Pentru simplificare, dacă văd un pacient cu fibrilaţie atrială, mă gândesc că singurele persoane care nu necesită prevenţie a accidentelor vasculare sunt bărbaţii sub 65 de ani, care în rest sunt perfect sănătoşi. Iar aceştia nu sunt mulţi. Chiar şi bărbaţii sub 65 de ani, atunci când au fibrilaţie atrială, au în general şi insuficienţă cardiacă, boală coronariană, hipertensiune şi aşa mai departe. Astfel încât statisticile arată că majoritatea persoanelor cu fibrilaţie atrială necesită prevenţia accidentelor vasculare cerebrale.

Este de asemenea necesar să convingem pacienţii că au nevoie de medicamentul care îi poate face să sângereze. Iar pentru aceasta este necesară educarea. Deoarece pacienţii ar putea fi perfect mulţumiţi. Astfel încât atunci când îi spun unui pacient „Ai fibrilaţie atrială, poţi fi supus riscului de accident vascular cerebral. Ştiu că te simţi bine, însă lasă-mă să-ţi dau pastila asta. Ar putea să te facă să sângerezi. Însă dacă nu o iei, ai putea suferi un accident vascular cerebral”. Trebuie să convingem pacienţii, deoarece mulţi au o atitudine reticentă.

Iar a treia recomandare este ca în cazul în care pacienţii sunt în vârstă, dacă au 75–80 de ani sau mai mult, şi în mod special dacă au diabet sau hipertensiune, trebuie să fim atenţi şi să măsurăm funcţia renală, deoarece ar putea fi necesară o doză mai mică.