Arhiva | | Arhiva stiri
EUROPA NOASTRĂ
10 concluzii ale Conferinţei
„Perspective europene în medicina personalizată”
Câteva sute de lideri de opinie s-au reunit recent la Bruxelles pentru a contura viitorul asistenţei medicale, personajul principal al manifestării fiind doamna Ruxandra Drăghia Akli, director al Directoratului pentru Sănătate al DG Research & Inovation din cadrul Comisiei Europene. Câteva concluzii, în continuare
- Scopul medicinei personalizate este să faciliteze predicția, prevenția și tratamentul bolilor pe baza caracteristicilor individuale ale pacientului. Aceasta implică folosirea cunoștințelor provenind din biologia moleculară și din fiziologie într-un mod diferit de ceea ce știm în acest moment, dar promițător din perspectiva sănătății individuale.
- Medicina personalizată presupune o mai bună alocare a fondurilor de către sistemele de sănătate, realizând economii de cost în livrarea medicamentelor.
- Medicina personalizată este în strânsă legătură cu diagnosticul. Tehnologiile folosite în realizarea diagnosticului bolilor sunt pentru prima dată alături de cele care duc la dezvoltarea medicamentelor.
- Implementarea medicinei personalizate presupune un grad înalt de colaborare între actorii implicați din științele fundamentale și sectorul medical, așa cum nu s-a mai întâmplat până acum.
- Oferind pacienţilor medicamente eficiente la nivel individual, pentru fiecare în parte, erorile pot fi evitate şi reacţiile adverse reduse. Beneficiile pentru pacient şi sistemele de sănătate nu mai trebuie explicate! Dar, din păcate, în acest moment, acest potenţial este încă în mare măsură neexploatat.
- Reglementările din Uniunea Europeană au permis autorizarea unor produse care se înscriu în categoria medicinei personalizate, dar trebuie aduse rapid îmbunătăţiri legislative care să facă produsele medicamentoase personalizate din ce în ce mai disponibile pentru pacienţi.
- Există entităţi clinice descrise în acest moment ca fiind o singură boală, dar care în realitate reprezintă mai multe boli, care au un tratament şi un prognostic total diferit. Rata de răspuns a pacienţilor la medicament va fi semnificativ îmbunătăţită dacă pacienţii sunt „stratificaţi”, grupaţi în concordanţă cu profilele lor moleculare.
- Cu cât numărul de noi potenţiali biomarkeri este mai mare, cu atît rata cu care aceştia sunt validaţi este mai mică. Este nevoie, simultan, de o standardizare a tehnologiilor care se dezvoltă, de crearea unor biobănci naţionale şi internaţionale.
- Din punctul de vedere al factorilor care reglementează asistenţa medicală la nivelul Uniunii Europene, este esenţial să se acorde atâta libertate cât este posibil pentru a facilita o rapidă asimilare a inovaţiilor, păstrând în acelaşi timp starea de sănătate a pacienţilor şi siguranţa acestora.
- În esenţă, introducerea medicinei personalizate presupune o schimbare fundamentală a modului de organizare a sistemului de sănătate.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat