Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din România
- Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
- Auto-administrarea factorului reprezintă un pas esențial în direcția implementării tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu hemofilie
București, 20 iulie 2015 - Asociația Națională a Hemofilicilor din România (ANHR) a derulat “Academia de Hemofilie”, primul program integrat de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie și a părinților acestora.
Programul “Academia de Hemofilie” a fost organizat timp de o lună, în total participând peste 80 de copii cu hemofilie și părinți ai acestora.
“În premieră, ne-am propus să descoperim și să adresăm nevoile reale ale hemofilicilor. România este statul european cu cel mai mic consum de factor, în ciuda creșterilor bugetare din ultimii ani. În același timp, sistemul românesc de sănătate suferă în privința asistenței medicale complete pe care o poate asigura pentru pacienții cu hemofilie. Pacienții români cu hemofilie nu au acces la recuperare medicală decontată de sistemul de asigurări, nu sunt susținuți prin programe de consiliere psihologică și, în cazul copiilor, nici nu există o preocupare reală pentru de-stigmatizare, pentru orientare profesională și pentru o inserție socială adecvată”, a afirmat domnul Nicolae Oniga, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România.
În țara noastră, majoritatea bolnavilor cu hemofilie se pensionează la vârste foarte tinere, uneori chiar la 30 de ani, “situație care se poate evita prin instituirea precoce a tratamentului profilactic, condus conform protocoalelor terapeutice din Uniunea Europeană. Numai că, în România, deși în urmă cu un an s-a obținut finanțarea profilaxiei a 160 de copii cu hemofilie, programul nu funcționează la parametri normali, din cauza organizării precare din sistemul de sănătate”, afirmă domnul Nicolae Oniga.
“Academia de Hemofilie” 2015 a cuprins o serie de workshop-uri adresate copiilor și părinților lor, în cadrul cărora au fost atinse câteva puncte nevralgice care țin de sistemul de sănătate și pacienții hemofilici: nivelul scăzut de înțelegere a hemofiliei din partea personalului medical, în special de la unitățile de primiri urgențe; relația viciată dintre medic și pacient / familie; neînțelegerea, în teritoriu, a definiției tratamentului profilactic; nevoia de a merge la spital pentru administrarea de factor, în condițiile în care, în multe state membre UE, fiecare pacient își administrează singur, la domiciliu, tratamentul injectabil cu factor antihemofilic.
“Unul dintre marile câștiguri ale Academiei de Hemofilie 2015 este faptul că aproape toți copiii participanți au învățat cum să-și auto-administreze tratamentul intravenos, fără a fi nevoie de prezența unui cadru medical”, spune Cosmina Ungureanu, psiholog și oordonator al programului Academia de Hemofilie 2015. “A fost suficient ca unul dintre băieți să știe și să le arate și celorlalți cum se face, pentru ca aproape toți să învețe auto-administrarea tratamentului. Astfel, copiii au mai multă libertate și autonomie, fără a mai depinde de deplasarea la spital și de sprijinul părinților, pentru administrarea factorului la nevoie sau în cadrul tratamentului profilactic”.
În România, sunt aproximativ 450 de copii care suferă de hemofilie, dintre care 160 prezintă forme severe ale bolii, având cea mai scăzută calitate a vieții, comparativ cu alte State Membre ale Uniunii Europene.
“Academia de Hemofilie” este un proiect susținut de compania Pfizer, fiind realizat în parteneriat cu Centrul pentru Inovație în Medicină și Fundaţia "Dr. Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC). Activitățile s-au desfășurat la Hotel Rin Otopeni.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să-l contactati pe dl. Nicolae Oniga (email: onigan@hotmail.com; telefon: 0728.960.148).
Despre Asociația Națională a Hemofilicilor din România
Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România este persoană juridică română de drept privat (sentinţa civilă nr. 204 PJ din 14 septembrie 1998 a Tribunalului Bucureşti) şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu statutul propriu şi în condiţiile legii. ANHR este o asociaţie non-guvernamentală, fără scop patrimonial care desfăşoară activităţi de promovare şi protejare a intereselor comune ale bolnavilor de hemofilie, precum și activităţi de asigurare a integrării socio-profesionale a acestora. Site-ul oficial al Asociației Naționale a Hemofilicilor din România este www.anhr.ro.
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat