Ramucirumab îmbunătăţeşte modest supravieţuirea la pacienţii cu NSCLC
Conform datelor studiului de fază III REVEL prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a ASCO din 2014, adăugarea inhibitorului de VEGFR-2 ramucirumab (Cyramza) la terapia standard cu docetaxel a îmbunătăţit supravieţuirea generală (OS) cu 1,4 luni în comparaţie cu administrarea doar de docetaxel la pacienţii cu NSCLC.
Pacienţii cu forme avansate de NSCLC care prezintă recăderi au o OS medie de numai 7 până la 9 luni. Tratamentele de a doua linie disponibile includ erlotinib, docetaxel şi pemetrexed (numai pentru NSCLC non-scuamos). Dacă va fi aprobat, ramucirumab va deveni primul agent antiangiogenetic cu această indicaţie.
Studiul dublu orb de fază III REVEL a implicat 1253 de pacienţi cu NSCLC scuamos (26,2%) şi non-scuamos (73,8%) de stadiu IV (status ECOG de performanţă ≤1). Toţi pacienţii au prezentat progresie a bolii în timpul sau după tratamentul cu un agent chimioterapic pe bază de platină, cu sau fără terapie de întreţinere.
În cadrul unei randomizări 1:1 pacienţii au fost alocaţi pentru a primi 75 mg/m2 de docetaxel în combinaţie cu 10 mg/kg de ramucirumab (n = 628) sau de placebo (n = 625) în ziua 1 a unui ciclu de 3 săptămâni. Tratamentul a fost administrat până la progresia bolii sau până la o toxicitate inacceptabilă. Caracteristicile pacienţilor au fost echilibrate între grupuri. OS a constituit obiectivul principal iar obiectivele secundare au inclus supravieţuirea în absenţa progresiei (PFS) şi rata generală de răspuns (ORR).
Studiul şi-a îndeplinit obiectivul principal cu o OS medie de 10,5 luni în braţul cu ramucirumab comparativ cu 9,1 luni în cel cu placebo (HR = 0,857; 95% CI, 0,751-0,98; P = 0,0235). Beneficiul pentru supravieţuire a fost confirmat pentru majoritatea subgrupelor de pacienţi, atât pentru cei cu aspecte histologice de tumoră scuamoasă cât şi non-scuamoasă.
PFS medie a fost de 4,5 luni pentru combinaţia cu ramucirumab în comparaţie cu 3 luni la pacienţii care au primit numai docetaxel (HR = 0,762; P <0,0001). ORR a fost de 22,9% şi respectiv de 13,6% (P <0,001).
Evenimentele adverse de grad ≥3 care au apărut la >5% dintre pacienţii din braţul de tratament cu ramucirumab au fost neutropenia (34,9% vs. 28,0% la administrarea doar de docetaxel), neutropenia febrilă (15,9% vs. 10,0%), oboseala (11,3% vs. 8,1%), leucopenia (8,5% vs. 7,6%), hipertensiunea (5,4% vs. 1,9%) şi pneumonia (5,1% vs. 5,8%).
Procentul deceselor asociate cu evenimentele adverse a fost comparabil între braţul de tratament cu ramucirumab şi cele de control (5,4% vs. 5,8%). Ratele de hemoragie pulmonară au fost de asemenea similare: 2,1% vs. 1,6% în rândul tuturor pacienţilor şi 3,8% vs. 2,4% la pacienţii cu histologie de tumoră scuamoasă.
Sursa:
Pérol M, Ciuleanu TE, Arrieta O, et al. REVEL: A randomized, double-blind, phase III study of docetaxel (DOC) and ramucirumab (RAM; IMC-1121B) versus DOC and placebo (PL) in the second-line treatment of stage IV non-small cell lung cancer (NSCLC) following disease progression after one prior platinum-based therapy. J Clin Oncol. 2014;32:5s (suppl; abstr LBA8006).
O nouă soluție pentru prevenirea rezistenței la tratament în cancerul pulmonar cu mutație EGFR
Un tip de eozinofile ar putea avea un rol protector în astmul bronșic
Depresia scade aderența la tratamentul pentru BPOC
Terapie genică țintită care ar putea îmbunătăți tratamentul emfizemului
Acetaminofenul poate fi tolerat de copiii cu astm persistent și formă ușoară a bolii
Studiu: riscul cardio-vascular este mai mare la astmaticii la care boala debutează după vârsta de 18 ani
CHMP recomandă aprobarea UE pentru Avastin de la Roche în asociere cu Tarceva pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat
Cluj Innovation Days 2016: Spre epoca digitală în medicină și administrație
Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), deținut de Boehringer Ingelheim, a demonstrat superioritate față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive
„PROBLEMATICA DIABETULUI ÎN ROMÂNIA”
Eficacitatea evolocumabului la pacienții cu diabet zaharat de tip 2
Efectul anticorpilor monoclonali anti PCSK9 asupra nivelului proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate
PCSK9 determină modificarea profilului lipidic și dezvoltarea aterosclerozei prin mecanisme mediate de apoE și de LDLR
Siguranța și eficacitatea LY3015014, anticorp monoclonal al proprotein convertazei subtilizină/kexină tip 9
Supravieţuirea generală pentru pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici rezecat, îmbunătăţită de radioterapia post-operatorie
Dacomitinib ca tratament de prima linie la pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cu forme clinice sau selectate molecular: studiu de fază II multicentric deschis
Inhibiţia MEK în cancerul pulmonar fără celule mici
Vargatef® (nintedanib) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru pacienţii care suferă de cancer pulmonar cu adenocarcinom avansat după administrarea chimioterapiei de primă-linie
Relația dintre expresia genică, recurența cancerului colorectal și susceptibilitatea la chimioterapie
Impactul screening-ului pentru cancerul colorectal asupra stadiului în care este diagnosticată afecțiunea
Analiza economică a panitumumabului comparativ cu cetuximab la pacienții cu cancer colorectal metastatic
Diferențe genetice între tumorile colorectale la pacienții tineri și vârstnici
Genă supresoare tumorală promovează anumite tipuri de cancer colorectal
Panitumumab, aprobat de Comisia Europeană în terapia de primă linie a cancerului colorectal metastatic
Testarea KRAS și utilizarea de panitumumab la pacienții europeni cu cancer colorectal
Test de sânge util pentru selectarea pacienților cu cancer de colon care necesită chimioterapie intensivă
Roche primește aprobarea FDA pentru testul de detectare a mutațiilor KRAS
Ramucirumab, aprobat pentru pacienții cu cancer colorectal avansat