O nouă analiză arată că Giotrif® (afatinib), dezvoltat de Boehringer Ingelheim, este primul tratament care demonstrează beneficii de supraviețuire generale semnificative la pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar


Boehringer Ingelheim a anunțat astăzi noi rezultate de supraviețuire generală, în urma unei analize post-hoc care combină informațiile a două studii de fază III (LUX-Lung 3 și 6).

  • Rezultatele generale de supraviețuire dintr-o analiză post-hoc, care combină datele a două studii de fază III (LUX-Lung 3 și LUX-Lung 6), demonstrează că administrarea afatinib ca primă linie de tratament a redus riscul de deces cu 19% în cazul pacienților cu diagnostic de cancer pulmonar cu tipuri obișnuite de mutații EGFR.1
  • Pacienții au trăit, în medie, cu trei luni mai mult dacă au început tratamentul cu afatinib în loc de tratamentul standard cu chimioterapie.
  • Un studiu separat de fază III (LUX-Lung 5) pentru pacienții al căror cancer pulmonar a progresat după câteva tratamente a arătat avantajul continuării tratamentului cu afatinib combinat cu chimioterapie, după ce tumorile au început să crească sub monoterapie cu afatinib.2 

 

Analiza a arătat că pacienții cu alt tip de celule decât cele mici (NSCLC) ce prezintă mutații obișnuite ale Receptorului pentru Factorul de Creștere Epidermal (EGFR) (deleții în exonul 19 sau mutații de substituție în exonul 21[L858R]) au trăit mai mult dacă le-a fost administrat afatinib ca primă linie de tratament, comparativ cu tratamentul standard prin chimioterapie.1 Aceste rezultate vor fi prezentate în detaliu în cadrul celei de-a 50-a întâlniri anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), pe 2 iunie (între 15:00 și 18:00, în E Hall D2; abstractul #8004 este programat între 16:00 și 16:12). Prezentarea va oferi mai multe informații referitoare la impactul rezultatelor în practica clinică și asupra îngrijirii pacienților. De asemenea, în cadrul ASCO din Chicago, din perioada 30 mai – 3 iunie 2014, vor fi prezentate sau publicate și alte informații din 6 abstracte referitoare la afatinib și alți compuși din portofoliul de oncologie al Boehringer Ingelheim.

Rezultate generale de supraviețuire1

Analiza combinată a celor mai ample două studii clinice care au inclus această populație de pacienți a arătat că afatinib a prelungit perioada de supraviețuire a pacienților ale căror tumori prezintă cele mai des întâlnite (comune) mutații survenite la nivelul receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR), în medie cu trei luni, în comparație cu un regim standard de chimioterapie (27,3 comparativ cu 24,3 luni), reducând semnificativ riscul de deces cu 19%. Cea mai mare reducere a riscului de deces, de 41%, a fost înregistrată la pacienții ale căror tumori au cel mai comun tip de mutație EGFR (deleție survenită la nivelul EGFR în exonul 19). Pentru mai multe detalii, vezi abstractul #8004. Concluziile acestei analize susțin în continuare rezultatele publicate anterior referitoare la întârzierea evoluției tumorii (supraviețuire fără progresia bolii), controlul mai bun al simptomelor cancerului și a reacțiilor adverse asociate cu afatinib, în comparație cu chimioterapia standard.

Comentând rezultatele de supraviețuire generala, profesorul James Chih-Hsin Yang M.D., Ph.D., investigator principal, Spitalul Național Universitar din Taiwan, afirmă: ,,Rezultatele celor două studii cu afatinib arată pentru prima oară că, în ciuda încrucișării tratamentului ulterior (fenomen de „cross-over”), administrarea în prima linie de tratament a terapiei țintite poate prelungi viața pacienților cu cancer pulmonar care prezintă deleții la nivelul mutației pozitive EGFR în exonul 19, comparativ cu chimioterapia. Aceste rezultate se adaugă la lista de beneficii demonstrate în cadrul acestor studii, care includ îmbunătățiri ale evoluției în dimensiune a tumorii, o durată mai mare de control a bolii, și ale simptomelor care afectează viața, date de către afecțiune, cum ar fi tusea, durerea sau dificultățile de respirație.”

Tratamentul după progresia bolii2

Rezultatele unui alt studiu de fază III care a inclus pacienți cu cancer pulmonar (LUX-Lung 5), prezentate în cadrul ASCO, au atins obiectivul principal al studiului prin demonstrarea avantajului continuării tratamentului cu afatinib, în combinație cu cel de chimioterapie, după ce tumoarea a început să crească sub administrarea monoterapiei cu afatinib (tratament după progresia bolii). Acest studiu de fază III a comparat afatinib cu paclitaxel (agent chimioterapic) versus chimioterapia simplă, la alegerea investigatorului, la pacienții aflați într-un stadiu avansat al cancerului pulmonar, după eșecul mai multor tratamente, inclusiv chimioterapia, erlotinib sau geftinib, și afatinib monoterapie.

Pacienții care au continuat tratamentul cu afatinib, în combinație cu chimioterapia, după progresia bolii din timpul tratamentului exclusiv cu afatinib, au avut încă o întârziere a evoluției tumorii, comparativ cu cei din grupul care au încetat administrarea tratamentului cu afatinib și au beneficiat doar de chimioterapie (evoluția tumorii a fost întârziată cu 5,6 luni și, respectiv, 2,8 luni). Acest lucru a corespuns cu o reducere a riscului de progresie a bolii de 40%. Cele mai des întâlnite reacții adverse la pacienții tratați cu afatinib în combinație cu chimioterapia au fost diareea (adesea asociată cu inhibitorul EGFR), pierderea părului (alopecia) și slăbiciunea (astenia – adesea asociată chimioterapiei). Pentru mai multe detalii, vezi abstractul #8019.

Profesorul Martin Schuler MD, din cadrul Centrului de Oncologie West German al Spitalul Universitar Essen, Germania, investigator principal, a afirmat: ,,Aceste rezultate indică potențialul unei noi abordări pentru pacienții dificil de tratat, și anume continuarea tratamentului cu afatinib în combinație cu chimioterapia, chiar și după ce pacienții au fost supuși anterior tratamentului cu inhibitori de tirozin-kinaza (TKI) care nu a funcționat, în urma căruia tumorile au început din nou să crească.”

Profesorul Klaus Dugi, Vicepreşedinte Senior Corporativ pentru Medicină la Boehringer Ingelheim, a comentat: ,,Cancerul pulmonar nu poate fi încadrat în aria unei singure afecțiuni, iar noi suntem mândri că putem efectua cercetări cu afatinib pentru diferite situații de tratament care ar putea extinde, în cele din urmă, opțiunile de tratament pentru pacienți. Rezultatele generale combinate și individuale de supraviețuire în urma studiilor LUX-Lung 3 și 6, împreună cu datele existente raportate anterior despre îmbunătățirea calității vieții și despre starea pacienților, contribuie semnificativ la totalitatea dovezilor robuste pentru utilizarea afatinib ca primă linie de tratament în cazul cancerului pulmonar care prezintă mutații EGFR.”

Aprobarea Afatinib și indicații experimentale

Afatinib (GIOTRIF® / GILOTRIFTM) este indicat în tratamentul pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici (NSCLC) ce prezintă mutații EGFR pozitive. Afatinib este aprobat în mai multe țări, inclusiv în Uniunea Europeană, Japonia, Taiwan și Canada sub denumirea GIOTRIF®, iar în Statele Unite este aprobat sub denumirea GILOTRIFTM. În alte țări, afatinib a fost înaintat înspre aprobare către autoritățile de reglementare. Acesta se află sub verificări regulatorii în alte țări. Cercetările de fază III în cazul cancerului de cap și de gât de tip scuamos (HNSCC), precum și studiile privind alte tipuri de tumori sunt în curs de desfășurare.